Sveriges Radio tar micken och höjer volymen

Av den 1 juni, 2017

Kampanjen lanserades den 15 maj, varav Resumé snabbt publicerade en artikel som under första dygnet fick 460 delningar. Utöver Resumé uppmärksammades kampanjen av ELLE och Café, som är två av Sveriges största modemagasin. #jaghöjervolymen har även nämnts i radiokanalen Vakna med NRJ, som spred kampanjen i deras sociala medier kanaler.

Rapparen och människorättsaktivisten Maxida Märak, singer-songwritern Jens Hult och Njol Badjie från pop-gruppen Panetoz är några av de artister som ställt sig bakom och stöttat kampanjen. Isabel Buffa, känd som ordningsvakt i tv-serien ”Tunnelbanan” och P3-radioprofilen Hamza Ftoni, var heller inte sena att haka på.

Kampanjen har fått ett riktigt uppsving under andra veckan där den kända Youtube profilen Anty har höjt volymen med en citatbild. Hennes följarskara på 36 000 har inspirerat många andra att höja volymen. I samma veva uppmärksammade Evelina Myrbäck på Sveriges Radio i P4, Halland, kampanjen och dess betydelse för att få igång ett samtal. Tillsammans med henne talade Oskar Nyman även om vikten av att bryta normaliseringen, ”man ska inte behöva säga ifrån på plats för det ska inte hända till att börja med”. Kampanjen kommer även i sommar att ingå i SvD artikelserie om sexualbrott och samtyckeslagen.

Hashtagen lever vidare under festivalsäsongen
#jaghöjervolymen uppmanade via kampanjsidan jaghöjervolymen.se besökarna att ställa sig bakom de utsattas berättelser och göra deras röst hörd, genom att ladda upp en bild på sig själv och välja bland citat från personer som blivit utsatta av sexualbrott på festivaler. Därefter ombads man att dela bilden på sociala medier. På två veckor resulterade det i 523 uppladdade foton och 240 använda hashtags.

– Vi är så glada att vi har fått så mycket engagemang. Vi hoppas att hashtagen kommer fortsätta under festivalsäsongen för att fortsätta väcka uppmärksamhet, och att antal anmälningar ökar och antal brott minskar, säger Matilda.

Kultur & Musik
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login