Sveriges populäraste målning

Av den 15 juli, 2018

Med aktuell och strukturerad data är det enkelt att visa en topplista över Sveriges populäraste målningar. Genom fria licenser och öppna plattformar kan vi presentera kulturarvet på helt nya sätt.

Projektet Swedish Museum arbetar för att ta fram faktabaserade berättelser om det svenska kulturarvet genom att använda fritt licensierat material och öppna data.

– Sveriges i särklass populäraste målning är David och Saul av Julius Kronberg, målad i Rom 1885. Målningen beskriver den bibliska berättelsen om den själssjuka härskaren Saul och den godtrogne, hängivne herdegossen David, säger projektledare Tore Danielsson.

På topplistans andra plats finner vi ett porträtt av Vasily Michailovich Dolgorukov-Krymsky, som är en målning av Alexander Roslin från 1776. Den målningen är troligtvis mer känd i Ryssland då den återfinns i Tretjakovgalleriet i Moskva. På tredje plats finner vi ett motiv från den nordiska mytologin, Tors strid med jättarna av Mårten Eskil Winge från 1872 som, liksom David och Saul av Julius Kronberg, tillhör vår samling på Nationalmuseum.

– Topplistor är ett sätt att presentera kulturarvet på och lyfta fram vilka berättelser som har genomslag. Swedish Museum kommer vidareutveckla konceptet som bygger på fria licenser och öppna data och söker därför efter samarbetspartners som vill vara med och utveckla den här delen av det svenska kulturarvet, avslutar Tore Danielsson

Topplistan bygger på de tio senaste dagarnas visningar av kategorin “Paintings from Sweden” på Wikipedia.

Hela den aktuella listan över Sveriges populäraste målningar kan ses här »

Kultur & Musik | Sveriges populäraste målning
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login