Sveriges grönaste olivolja klimatkompenserad i alla tre led

Av den 19 april, 2017

Produkter med positiv påverkan på såväl hälsan som miljön tar allt större plats i butikshyllorna.Olivolja är en av de produkter som inte bara har hälsofördelar utan även en låg miljöpåverkan. Fontana tar ett steg längre i utvecklingen och blir nu först i branschen med att klimatkompensera sin ekologiska olivolja i alla tre led: produktion, förpackning och transport. Resultatet är en 100 % grön olivolja som tar hänsyn till hälsa och miljö.

Olivoljan har fått en allt högre statussymbol i de svenska köken, och är numera en essentiell del av matlagningen. Utöver olivoljans hälsofördelar med sina omättade fetter, så har den även en lägre miljöpåverkan än till exempel animaliska alternativ. Fontana bidrar nu till att minska klimatpåverkan ytterligare genom att klimatkompensera sin olivolja i alla tre led, det vill säga produktion, förpackning och transport. Oftast klimatkompenseras enbart transporten, vilket är den utsläppsfaktor som har minst påverkan på miljön i hela produktionsledet. Olivoljan produceras på KRAV-märkta odlingar i Grekland och innehåller 100 % grekisk olivolja, till skillnad från många andra olivoljor som är uppblandade från olika länder i Europa.

Att göra medvetna val kring kost och miljöpåverkan börjar bli viktigare för den svenska konsumenten. I 2017 ville vi ta ytterligare steg för att uppnå vår hållbarhetsvision genom att införa en klimatkompenserad olivolja i alla tre produktionsled. Detta kan vi göra tack vare våra personliga relationer med producenterna i olivlundarna, säger Corina Papadopoulou, kommunikationschef på Fontana.

Fontanas ekologiska olivolja är både nyckelhåls- och KRAV-märkt. Olivolja är en ren naturprodukt utan tillsatser, vilket innebär att produkten har mindre klimatpåverkan än smör. Fontanas klimatkompenserade olivolja är även kallpressad och kräver därav mindre energi vid tillverkningen. Klimatberäkningen utfördes under 2016 av U&We och klimatkompensering kommer att påbörjas tillsammans med ZeroMission med start 2017.

Fontana Olivolja Extra Virgin Ekologisk KRAV® kommer i kampanjförpackning av glas med 250 ml och 500 ml. Rekommenderat pris är 42,90 SEK respektive 79,90 SEK. Olivoljan har funnits i butik i Örebro från vecka 7.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login