Svenskarnas höstlovsfavoriter

Av den 18 september, 2018
Sommaren är slut och hösten står för dörren, även om mycket är bokat på höstlovet har den fina sommaren gjort att det finns fler platser kvar är normalt vid den här tidpunkten. Intresset har dock ökat de senaste veckorna och har man tänkt spendera lovet på sydligare breddgrader är det hög tid att boka nu.

– Trots en fantastisk sommar är det många svenskar som under vecka 44 vill fly mörkret. Med tanke på att det här är det enda lovet där hela landet är lediga samtidigt är det stor konkurrens om resorna. Sol och bad i all ära, men med mycket av den varan i ryggen efter sommaren finns det ett stort behov bland svenskarna att upptäcka storstäder och att sticka iväg på en weekend under höstlovet, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Här är det varmt på höstlovet
Vill man ha behagliga temperaturer utan att det blir för varmt passar resmål som Madeira och Cypern bra. Här ligger temperaturerna runt 22 grader och det kan bli något svalare på nätterna. Föredrar man lite varmare temperaturer ska man bege sig till platser som Kanarieöarna, Kap Verde och Florida. För den som verkligen törstar efter sol och värme lockar Thailand, Mexiko och Dubai med temperaturer en bit över 25 grader.

Turkiet och Egypten tillbaka på allvar
Turkiet och Egypten rasade ur listorna efter oroligheterna som inträffade där. Stora hotellkomplex gapade tomma och turistnäringen drabbades hårt. I år är båda länderna tillbaka och det med besked. Under höstlovet ligger Antalya i Turkiet på en femteplats över de mest bokade resmålen och Hurghada i Egypten kammar hem niondeplatsen. Ökningen jämfört med samma period förra året ligger på hisnande +707 % respektive +38 %.

Florida dominerar på höstlovet
Solskensstaten nummer ett med fler paradisstränder än någon annan amerikansk delstat har länge lockat oss svenskar. Här finns nöjesparker, gigantiska shoppingcenter, snäckskalsstränder, alligatorer och framför allt gigantiska kryssningsfartyg som besöker vackra karibiska paradis. På topplistan över mest bokade destinationer som man når med reguljärflyg hamnar hela tre städer i Florida bland de 10 mest populära. Miami på en stabil andraplats, Orlando på fjärde plats och Fort Lauderdale kniper plats nummer 10. Miami har tappat en aning mot samma period förra året, medan Orlando ökar med +20 % och Fort Lauderdale med +21 %.

Åk dit ingen annan åker
Vill man undvika att åka dit alla andra åker bör man utgå från topplistorna och välja bort just dessa destinationer. Intressanta platser att besöka i november är Nepal, Patagonien, Indien, Island och Australien. Under den här perioden kan man på dessa platser uppleva såväl spännade festivaler som norrsken och andra spektakulära naturupplevelser.

Weekendpärlor och second cities
London är en svårslagen guldmedaljör med sitt breda utbud av upplevelser. Paris är en favorit som tagit sig tillbaka på topplistan och som ökat med +26 % i år jämfört med förra året. Palma, Rom och Barcelona fortsätter också att locka många svenskar, men de två sistnämnda tappar i år cirka 30 % av bokningarna jämfört med 2017. Längre ner på listan syns ett intresse för så kallade second cities, det vill säga att man istället för att åka till en stor och omskriven stad åker man istället till en mindre och inte så exploaterad stad i samma land. Ett sådant exempel är att man istället för Barcelona väljer den charmiga staden Valencia som hittills inte lika många svenskar besökt. 

Stanna hemma på höstlovet
Vill man inte resa någonstans på höstlovet eller fokusera på det vackra land vi lever i finns det gott om roliga saker att hitta på även på hemmaplan. Frossa i smultronställen runt husknuten, ta en vandringstur i fjällen eller ta med familj och vänner på en musikalhelg i någon av landets storstäder.


*Hit åker svenskarna på höstlovet

 Charter

 1. Gran Canaria (1)
 2. Teneriffa (2)
 3. Larnaca, Cypern (3)
 4. Rhodos (7))
 5. Antalya (ny!)
 6. Sal, Kap Verde (5)
 7. Dubai (6)
 8. Lanzarote (4)
 9. Hurghada (ny!)
 10. Madeira (ny!)

Reguljärflyg

 1. London (1)
 2. Miami (2)
 3. New York (3)
 4. Orlando (9)
 5. Paris (ny!)
 6. Palma de Mallorca (ny!)
 7. Rom (5)
 8. Barcelona (6)
 9. Dubai (4)
 10. Fort Lauderdale (7)

Resa
Örebroguiden

*Topplistorna är baserade på försäljning i butik och online med avresa under höstlovet 2018 och med 2017 års placering inom parentes.

You must be logged in to post a comment Login