Svenskarna uppskattar att de har oanvända saker värda 18 915 kr

Av den 26 mars, 2018

Varannan svensk planerar att vårrensa hemmet i år. Det kan visa sig vara riktig lönsamt, eftersom det som som inte används har ett genomsnittligt värde av 18 915 kr. Det visar en ny undersökning från Blocket, i samarbete med Kantar Sifo. Nu lanserar Paulina Draganja, känd som Förvaringsdrottningen, 24-timmars metoden där steget mellan att rensa hemma till att tjäna pengar inte ska ta längre tid än 24 timmar.

Påsken är den tid på året då begagnathandeln är som störst. Det är då flest säljer av saker som inte längre används och flest köpsugna besökare letar efter fynd. På Annandag påsk peakar begagnathandeln på Blocket. Varannan svensk (51 procent) uppger att de kommer att vårrensa i år.

– Under påsken är det högtryck på Blocket och det är en tid som ofta är förknippad med årstidsbyte. Hyllvärmare säljs vidare för att istället glädja någon annan och vi gör plats för våren. Samtidigt kan tusenlappar tjänas om vi säljer vidare saker som har hög kvalitet och ett högt andrahandsvärde, säger Elin Mattsson, presskontakt på Blocket.

I snitt uppskattar svensken att man kommer tillbringa 12 timmar på att vårrensa. Drygt två av fem (44 procent) uppger att man vårrensar i syfte att få det bättre organiserat hemma och enklare att hitta. 28 procent vårrensar istället för att få mer plats. Det är männen som längtar mest efter mer utrymme (32 procent) jämfört kvinnorna (24 procent). I undersökningen framgår det också att sex av tio (61 procent) har hittat saker hemma när de rensar, som de inte visste att de hade.

Paulina Draganja, känd som Förvaringsdrottningen, får ofta frågor om hur man kommer igång med rensningen. Därför har hon tagit fram 24-timmars metoden i syfte att peppa folk att rensningen varken behöver ta lång tid eller vara tråkig. Inom ett dygn ska man tjäna tusenlappar genom begagnatförsäljning.

– Med nya 24-timmars metoden vill jag inspirera till att snabbt få hemmet organiserat genom att rensa och sälja det mesta inom 24 timmar. Hemligheten är att tänka igenom alla steg inför försäljningen och prioritera tid framför pengar, säger Paulina Draganja, organisations- och förvaringsexpert, författare och bloggare på Förvaringsdrottningen.


24-timmars metoden – tjäna både tid och pengar på 24 timmar

 1. Samla alla i hushållet
  Söndag är en optimal dag att sälja av saker på Blocket. Att rensa hemma går mycket snabbare när alla hjälper till. Sätt ett gemensamt mål och börja tidigt på morgonen.
 2. Välj saker som är värda mycket
  Det ska vara värt besväret att rensa och sälja. Prioritera sådant du tror är värt mer än 500 kr och som säljer snabbt, det vill säga är av populärt varumärke och i gott skick.
 3. Förbered försäljningen
  Torka av sakerna så att de är rena och fräscha och fota allt som ska säljas samtidigt för att spara tid. Genom att fota i dagsljus och mot en vit bakgrund framhävs det du säljer bättre och det skapar intresse.
 4. Lägg upp annonserna
  För att sälja snabbare kan du skriva först till kvarn i annonsen och lägga dig prismässigt strax under vad liknande annonser har för pris. Du kan också utgå från ungefär en tredjedel av nypriset.
 5. Var proaktiv och få köparna på kroken
  Svara snabbt på följdfrågor från intresserade köpare och hör proaktivt av dig och fråga om intresse finns om de inte återkommer.

Populäraste sökorden på Blocket just nu:

 1. Olika bilmärken
 2. Bortskänkes
 3. Soffa
 4. Snöslunga
 5. Ved
 6. Skrivbord
 7. Husbil
 8. Svarv
 9. Soffbord
 10. Byrå

15 Kategorier i hemmet som säljer snabbast på Blocket just nu med ett medianvärde på mer än 500 kr:

 1. TV & Projektor
 2. Telefoner
 3. Surfplattor & Datorer
 4. TV-spel
 5. Verktyg
 6. Hyllor & Förvaring
 7. Säng & Sovrum
 8. Bilbarnstolar
 9. Barnmöbler
 10. Bord & Stolar
 11. Tillbehör till mobilen
 12. Tillbehör till cykeln
 13. TV- & Stereomöbler
 14. Träningsprylar
 15. Soffa/Fåtölj/Soffmöbler

Prylar
Örebroguiden

Om undersökningen:
1182 svar har samlats in via Sifopanelen, Kantar Sifos onlinepanel med ett representativt urval av boende i Sverige, 15-79 år. Fältperiod: 16 februari – 4 mars 2018.

You must be logged in to post a comment Login