Svenskarna stannar hemma i valtider

Av den 29 augusti, 2018
Att riksdagsvalet står för dörren är något som också påverkar svenskarnas resmönster, många svenskar är engagerade och väljer därför att stanna hemma under den här perioden. Enligt bokningsstatistik från Resia minskar avresorna med hela 22 % på valdagen. Under hela valveckan minskar resandet med 11 %, jämfört med samma period de år vi inte har val i vårt land.

– Vi har jämfört bokningar under valår med icke valår under de senaste fem åren och ser tydligt att många undviker att resa bort just under valperioden. Även om det finns möljighet att poströsta i förväg eller rösta från utlandet verkar de flesta föredra att stanna hemma på valdagen, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Valdagen minskar antal utlandsresenärer med 22 %
Efter att ha jämfört bokningar med avresor under den här dagen de senaste fem åren syns en tydlig skillnad. Hela 22 % färre svenskar väljer att vara på resande fot under den här dagen jämfört med år då vi inte har val. Trots att det finns möjlighet att såväl förtidsrösta som att rösta från ett annat land verkar alltså de flesta svenskar vilja finnas på plats och undviker därför att resa bort den här dagen.

11 % färre svenskar reser utomlands under valveckan
Jämför man istället hela valveckan med samma vecka när vi ej har val ligger siffran på – 11 %. September är annars en populär månad att resa bort på då det ofta är behagliga temperaturer, mindre trängsel och om man är ute i god tid även bra priser. Under valåren 2014 och 2018 ser det alltså annorlunda ut. Något som i vissa fall leder till lägre priser på resor under valveckan.

Påverkar valresultatet svenskarnas resande?

– I årets val har frågan om svenskarnas resvanor aktualiserats i samband med diskussioner om flygskatt och klimatpåvekran. Jag är rätt säker på att vi inte kommer sluta resa, men att vi kanske tänker annorlunda kring våra resor i framtiden. Kanske vill vi klimatkompensera alla våra flygresor, bo på hotell med fokus på hållbarhet, satsa på semester i närmiljön eller åka tåg istället för att flyga. Det är också viktigt att se den tekniska utvecklingen som pågår när det gäller mer hållbara lösningar för både flyg och båt. Det är så många spännande frågor som väckts och som kommer fortsätta diskuteras. För oss är det självklart att vara en del av dessa, säger Lina Eklund, PR-specialist Resia.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login