Svenskarna reser helst till värmen för att fly julstressen

Av den 11 december, 2017
Puerto de Mogan, Gran Canaria. Foto Mats Högberg

Julen närmar sig med stormsteg och en vit jul i all ära, men många svenskar önskar hellre fira på varmare breddgrader. Fler än en tredjedel (34 procent) har bokat en julresa utomlands i år eller drömmer om att göra det. Det visar Vings resepanel där 20 020 personer svarat på frågor om resvanor vid jul. Kanarieöarna är det resmål flest vill besöka under julen.

  – Det är lätt att känna stress inför julen. För att slippa alla måsten väljer många därför att resa bort. En resa är dessutom en fin julklapp och tillsammans med sitt resesällskap kan man ta del av nya upplevelser och skapa fina minnen, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Topp 5 – hit reser svenskarna helst i jul (fler val möjliga)
1. Kanarieöarna 42 procent
2. Karibien 26 procent
3. Thailand 26 procent
4. Maldiverna 23 procent
5. USA 15 procent

Sol och värme främsta skälet till att man vill resa bort över jul
34 procent uppger att de behöver sol och värme över julhelgerna. Ett annat skäl till julresan är att få kvalitetstid med sina nära och kära (22 procent). Andra svarar att de vill fly julstressen (14 procent) eller slippa högtidens alla krav och måsten (13 procent).

På frågan vad som är bra kvalitetstid under resan svarar nära 7 av 10 (68 procent) att det är att njuta av sol och värme, slappa och bara vara (48 procent) samt umgås med nära och kära (46 procent). Även goda middagar på restaurang samt njuta av strand och bad är populärt, det svarar 31 respektive 30 procent.

6 av 10 tar helst familjen med sig, 30 procent sin partner medan fem procent helst reser utan sällskap.

Resa
Örebroguiden

Om Resepanelen: 
Resepanelen är en internetbaserad, oberoende och opolitisk panel som speglar åsikter när det gäller semester, resor och andra närliggande frågor. Den här panelen har besvarats av 20 020 personer. Undersökningen genomfördes under perioden 23/11–1/12, 2017. Att vara med är frivilligt och helt kostnadsfritt, och man kan när som helst lämna panelen. Urvalet är ett s.k. bekvämlighetsurval och de som svarar väljer själva att göra det via en webbenkät.

You must be logged in to post a comment Login