Svenskarna låter sig inte skrämmas

Av den 30 april, 2018

Svenskarna låter sig inte skrämmas – nygamla resmål tillbaka på topplistorna.

De senaste åren har resmål som Turkiet, Paris och Nice hamnat långt utanför topplistorna med tanke på oroligheter som drabbat platserna. I sommar sätter svenskarna ner foten och låter sig inte skrämmas längre. Såväl Turkiet som Paris och Nice är med på topplistorna och ökar stadigt.

– Jag är otroligt glad över att se så stora ökningar till de här destinationerna. Bilderna på stora hotellkomplex som stått tomma i Turkiet har verkligen satt sina spår. Att Paris är den storstad som trendar mest just nu känns också väldigt kul med tanke på det som inträffade där 2015, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Paris ökar med + 68 % och fortsätter
Jämfört med samma period förra året har Paris hittills ökat med +68 % och det stora intresset fortsätter i såväl butikerna som online. När staden drabbades av oroligheter 13 november 2015 rasade Paris på samtliga listor och många svenskar vågade inte längre resa hit i samma utsträckning som tidigare. I år är staden tillbaka, och det med besked. Stadens utbud av kulinariska äventyr i kombination med upplevelser och historia är några av framgångsfaktorerna.

Nice + 42 % i sommar
Även Nice drabbades av oroligheter och rasade ur listorna. Jämfört med förra året har resmålet ökat + 42 % och lockar svenskar som aldrig förr. En strandnära destination med många höjdpunkter såväl i staden som i närområdet är något som lockar soltörstande svenskar. Det franska köket är självklart också en stor anledning till att många väljer att resa hit.

Turkiets stora revansch – + 127 %
Turkiet är den destination som förlorat allra mest och som rasade från förstaplaceringarna till långt utanför topp 10 på nolltid. I sommar ökar alltså landet med hela +127 % och klättrar in på en sjätteplats på chartertopplistan. Landets turismnäring har drabbats hårt de senaste åren med tomma hotell och arbetslöshet som följd så att landet nu gör comeback glädjer självklart många. Att resmålet är prisvärt och har ett stort utbud av orter som passar vilket sällskap som helst är några av anledningarna till att Turkiet lockar svenskar.

– Anledningen till att så många svenskar nu hittar tillbaka är att många redan har en relation till landet. Våra kunder brukar nämna att de reser till sitt andra hem. Gästvänligheten i Turkiet är enorm och här känner sig alla välkomna. Det i kombination med vackra kustlinjer, spektakulära historiska platser och spännande evenemang tror jag är anledningen till vår comeback, menar Ilkay Uluışık på Turkiska Ambassadens Kultur och Turistråd.

*Resmålen som ökar mest på svenskarnas topplista 2018

  1. Antalya, Turkiet (+127 %)
  2. Paris (+68 %)
  3. Nice (+42 %)

*Listan är baserad på hittills bokade resor med avresa 1 juni – 31 augusti 2018, med ökning jämfört med förra året inom parentes. Listan inkluderar såväl reguljärflyg som charter.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login