Svenska örter när toppkocken själv får välja

Av den 4 augusti, 2018

Idag den 4:e augusti är det Örtens Dag, men Magnus Lindström, mångkunnig matkreatör, Årets kock-vinnare och ägare av swedish taste, firar örterna varje dag året om och han är mycket förtjust i de svenska örterna.

– Jag jobbar mycket med grönt i min mat. För att det är så underbart gott och man mår bra i kropp och själ. Nummer ett är att hitta bra råvaror av hög kvalitet. I Sverige har vi förmånen att ha fantastiskt fina örter året om som odlas i kruka. Det gör att man kan skörda direkt vid bordet, säger Magnus Lindström

I våras anordnade Magnus Lindström med team en lunch för 350 gäster på Kungliga slottet och att visa upp alla råvaror av toppkvalitet som Sverige har att bjuda på tog man förstås.

På menyn stod bland annat:

  • Björkrökt röding med fänkål & kummin serverad med körvel
  • Svensk kalv med inkokt anyapotatis & dill
  • Hjärtsalladsblad fylld med färgglada rädisor & krasse
  • Kolgrillad rotselleri smaksatt med rabarber från Gotland & röd harsyra
     

På borden fanns dessutom gott om skålar med gröna smakrika örter och sallatsblad som gästerna själva kunde ”krydda” sin mat med.

I Sverige är vi vana vid att använda örter som dekoration på maten. Vem har inte prytt en köttbit med en persiljekvist eller klippt färsk rosmarin över ugnsrotsakerna? Magnus Lindström och många med honom menar att vi bör lära av länderna i mellanöstern och börja äta örter på ett helt annat vis.

– Örter är både väldigt nyttigt och väldigt gott så det är synd att vi äter så lite av det. Jag önskar att man skulle börja våga lite mer. Just att ha det i skålar som tillbehör till mat är ett perfekt sätt att få i sig mer örter, berättar Magnus Lindström. 

Mat & Dryck | Örtens dag
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login