Svenska föräldrar använder teknik vid middagsbordet oftare än sina barn

Av den 1 april, 2017

Drygt hälften av svenska barnfamiljer använder smartphones, surfplattor och TV under middagen. De som har svårast att slita sig från skärmarna är föräldrarna, något som påverkar familjestunden tillsammans. Det visar en ny Yougov-undersökning om familjevanor runt middagsborden beställd av Dolmio pastasåser. 

Svenska barnfamiljer använder gärna teknik i form av smartphones, surfplattor och TV under middagarna. Drygt hälften (55 %) har sina digitala enheter påslagna under middagen. I 40 procent av fallen är det föräldrar som sms:ar, streamar och kollar sin mail, medan barnen tar med sig digitala enheter till bordet i 29 procent av fallen. I de resterande fallen (30 %) gäller det både föräldrar och barn.

Undersökningen visar nämligen  att användningen av teknologi får negativa konsekvenser. Hälften (46 %) av familjerna uppger att smartphones, surfplattor och TV är ett störningsmoment under middagen. En majoritet (51 %) anger också att teknologin gör dem mindre närvarande och hälften (47 %) säger att de blir färre samtal under middagen om digitala enheter används. 

Vid sidan av  undersökningen har DOLMIO lanserat en app som hjälper familjer att spendera kvalitetstid tillsammans vid middagsbordet. 

– Många familjer har fullt upp i veckorna, smartphones och surfplattor följer med överallt. Undersökningen visar tydligt att det kan vara svårt för både föräldrar och barn att stänga av. För att dessa familjer ska kunna få kvalitetstid tillsammans har vi lanserat denna app, som kan hjälpa till att ta en paus från all teknologi under middagen,  säger Ylva Freiesleben, Nordic Corporate Affairs Director på Mars Nordics, som står bakom DOLMIO.

Appen heter Dolmio Pepper Hacker och finns tillgänglig för gratis nedladdning för alla familjens digitala enheter. Appen fungerar så att du anger hur många minuter du vill vara teknologifri. Om du rör vid enheterna medan appen är aktiverad, utlöses ett alarm.

Film & Spel
Örebroguiden 

Om Undersökningen
Resultaten baseras på en ny undersökning från DOLMIO i samarbete med forskningsinstitutet YouGov, som frågat 2,034 nordiska föräldrar med hemmaboende barn om deras middagsvanor. 509 svenska föräldrar med hemmaboende barn ingår i undersökningen.

You must be logged in to post a comment Login