Svensk teknologi bakom världsstjärnans revolutionerande gitarr

Av den 22 juni, 2019

Det svenska företaget MIND Music Labs unika teknologi visas just nu upp runt om i världen när ett av världens största band, MUSE, är på turné för att marknadsföra sitt senaste album Simulation Theory. Med på turnen är nämligen en revolutionerande gitarrsynth som bygger på MIND Music Labs mjukvara.

MIND Music Labs har sedan starten 2014 utvecklat nya teknologier för en ny generation smarta och uppkopplade musikinstrument. MIND Music Labs ligger bakom musikoperativsystemet ELK MusicOS och blev tidigare i år uppmärksammade för sitt arbete tillsammans med den tyska branschgiganten Steinberg. Nu har det svenska företagets gitarrkonstruktion och teknik uppmärksammats av ännu en stor musikprofil; Matt Bellamy, frontman och gitarrist i det engelska rockbandet MUSE.

– Den här gitarren ger samma frihet och möjligheter som en dator när det gäller att skapa nya och unika ljud, men utan att du behöver ha med dig en dator på scenen, med allt som det innebär. Att se den i händerna på någon som Matt Bellamy är naturligtvis fantastiskt, säger Michele Benincaso, medgrundare och VD på MIND Music Labs.

Med sitt unika sound och över 20 miljoner sålda album har MUSE skapat sig en egen nisch i dagens musikvärld. Bandets gitarrist Matt Bellamy är känd för sin kompromisslöshet när det gäller att förverkliga sin kreativa vision. Men inför starten på världsturnen för albumet Simulation Theory stod bandet, Matt Bellamy och deras gitarrtekniker Chris Whitemyer inför en ny utmaning.

– När Matt berättade för mig att han absolut ville använda samma mjukvaruinstrument (Arturias Prophet V synth) som han använder i studion live på turnen, men utan att ha en dator med sig på scenen, förstod jag att vi var tvungna att hitta en ny typ av lösning, säger MUSE gitarrtekniker Chris Whitemyer.

Chris Whitemyer kände till det svenska techföretaget MIND Music Labs och hur deras ELK MusicOS kan använda mjukvara avsett för datorer direkt i ett musikinstrument. Chris kontaktade MIND Music Labs och ett första möte hölls på the 2019 NAMM Show i Los Angeles, världens största mässa för musikutrustning. Den 22 februari, bara fyra veckor senare, gick MUSE på scen i Houston framför ett utsålt Toyota Center. Innan konserten tar Chris Whitemyer fram den nya gitarren och ger den till Matt Bellamy.

– När allt började berättade vi inte för Matt att en ny gitarr skulle byggas. Jag gav den bara till honom för första showen och sa att nu funkar allt som du vill. Han sa bara ’Oh Cool!’. Jag var säker på att det skulle funka och den har fungerat felfritt. När jag först fick gitarren en vecka före första konserten testade jag den väldigt noggrant och den klarade alla tester. Gitarren är hur stabil som helst! Matt och jag kunde inte vara nöjdare. Den gör allt vi hoppades på och den är med på scen varje kväll, säger Chris Whitemyer.

Gitarren är med på MUSE världsturné som startade i USA och fortsätter i Europa under sommaren.

Prylar | Svensk teknologi bakom världsstjärnans revolutionerande gitarr
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login