SummerJam med Dogge Doggelito

Av den 24 juni, 2017

Douglas León känd under artistnamnet Dogge Doggelito, är en svensk musiker, skådespelare samt tidigare medlem och frontfigur i hip-hopgruppen The Latin Kings. Redan som ung i ”The Latin Kings” uppmärksammades Dogge för sin tuffa, energiska och ärliga attityd.

Som ung tränade Dogge boxning med Muhammad Ali som idol, samt hade också Los Angeles-gänget Florencia 13 som idoler. På en reportageresa för SVT:s granskningsprogram Striptease 1993 fick han möta medlemmarna på plats och se vapnen de använde och höra om våldet och dödandet av unga i hans egen ålder.

Doggelito är enligt egen uppgift kristen och religionen är en viktig del av hans liv och verksamhet. År 2013 inledde han studier i teologi vid Teologiska högskolan i Stockholm med inriktning präst i Svenska kyrkan, men utan ambitioner att själv bli präst.

Förutom The Latin Kings har han bedrivit diverse andra musikprojekt, hans texter handlar ofta om samhällsproblem ur vardagslivsperspektiv, som till exempel rasism och arbetslöshet.

I mitten av 1990-talet var han förgrundsfigur tillsammans med Mikael Alonzo, Alexandra Pascalidou och Joakim Wohlfeil i den svenska delen av Europarådets antirasismkampanj ”Alla olika, alla lika”, i Sverige också känt som ”Ungdom mot rasism”.

Den 28 november 2007 gav han ut soloalbumet Superclasico med bland annat hiten Rör på göten vars musikvideo spelades in på Kuba. Detta ledde till ett medverkan i SVT:s Debatt där Kuba debatterades inför landets presidentval 2008.

I Melodifestivalen 2010 uppträdde Doggelito med bidraget ”Hippare Hoppare” tillsammans med gruppen Andra Generationen. Bidraget framfördes gemensamt på scen vid andra deltävlingen i Sandviken men gick inte vidare.

År 2013 var Dogge gäst i två låtar med rapparen Baso, Hundår och Jag är Hiphop, han medverkade även på Just D’s comebackskiva Den Feladne Länken två år senare.

Onsdag 28 juni startar Villa Strömpis SummerJam där svenska eliten inom urban bjuds in, det kommer att bjudas på svettig resa inom hip-hop, r&b, dancehall och reggaeton. Först ut är Dogge Doggelito.

» Mer info här «

Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login