Succéroman berättar glömd kvinnohistoria

Av den 11 oktober, 2018

Nu kommer ”Skönhetens väg” på svenska. Boken, som redan har sålt i över en miljon exemplar, bygger på en sann historia. Caroline Ferriday och Herta Oberheuser har funnits i verkligheten. Med både kvinnliga krigshjältar och förbrytare i huvudrollerna är det en roman som berättar om andra världskriget ur kvinnors perspektiv.

”Skönhetens väg” har nu legat på amerikanska bästsäljarlistor i över två år, och fått mer än 100 000 femstjärniga betyg på internationella boksajter. Med utgångspunkt i dagböcker, protokoll från Nürnbergrättegångarna och vittnesmål från överlevande koncentrationslägerfångar har Martha Hall Kelly skrivit en historia som är lika sann som gripande.

”Det är en helt unik roman”, säger Bookmarks förlagschef Claes Ericson. ”Vi har aldrig tidigare gett ut något som känts så viktigt, samtidigt som det är så lättillgängligt och rörande.” 

I ”Skönhetens väg” berättas historien om hur Caroline Ferriday lyckas rädda de kvinnor som överlevt de medicinska experiment som Herta Oberheuser, den okända motsvarigheten till dr Mengele, utsatt dem för. Caroline Ferriday förlänades två medaljer för sina insatser under andra världskriget. Herta Oberheuser dömdes i Nürnberg.

Martha Hall Kelly fick höra om den glömda kvinnohistorien av en slump. Det gjorde henne besatt av att återupprätta Caroline Ferridays, och offrens, minne. Författaren ägnade sedan mer än tio år åt att resa runt och samla material i avsikt att ge berättelsen den höga sanningshalt den förtjänade.

Kultur & Musik | Läsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login