Succén fortsätter för Portugals vita viner på Systembolaget med Quinta do Crasto

Av den 30 maj, 2020

Det klassiska vinlandet Portugals nyvunna popularitet fortsätter nu med vita viner på ursprungstypiska druvor. Ett lysande exempel är Crasto Superior White 2018 som lanseras på Systembolaget 1 juni.

Quinta Do Crasto är en spektakulär egendom i distriktet Douro och ett praktexempel på en portvinsegendom som även gör torra viner på portvinsdruvor. På 600 meter över havet ligger terrasserade vingårdar med 90-åriga vinrankor.

Crasto Superior White 2018 är Quinta do Crastos vita vin på lokal druvsorter.

Fakta om vinet:
Namn: Crasto Superiore White
Årgång: 2019
Ursprung: Portugal, Douro
Druva/råvara: Viosinho 60 %, Verdelho 40%
Alkoholhalt: 12,5 %
Storlek/förpackning: flaska 750 ml
Art. nr: 2467
Pris: 149 kr
Lansering: 2018-06-01
Volym: 10600
EKO: ej
Sortiment: FSN
Distribution: 80 butiker

Stor solmogen doft av vit persika, vanilj och ekfat. Torr och frisk med karaktär av persika, smör, fat och citrus med lång eftersmak.

De skördade druvorna avstjälkas och pressas, därefter vilar den nerkylda juicen i 48 timmar innan jäsning påbörjas i ståltankar. Vinet dras om till ekfat där jäsning fortsätter i 45 dagar. Ekfatslagring sker i 6 månader varav 50 % på nya små franska ekfat och resterande del på gamla fat där en mindre del är amerikanska.

Lagring: Gott att dricka nu, kan lagras 5 år från skörd.

Passar till/Gott till: Fiskrätter såsom lax med grillade grönsaker och som aperitif.

Om Producenten:
Quinta do Crasto är beläget på den högra stranden av floden Douro och är utan tvekan en av de vackraste och främsta vinegendomar i distriktet med samma namn.

En enastående vacker egendom på 135 hektar, varav 74 är planterade med vinstockar. Här görs utöver portvin också torra premiumviner av vinstockar från några av de äldsta och mest historiska vingårdarna i Douro. Historien börjar redan 1615 men produktion av kommersiellt portvin startade först 1978. Sedan slutet av 1990-talet läggs stor möda på de torra bordsvinerna av enskilda druvsorter och blandviner som Vinha Da Ponte och Vinha Maria Teresa.

Quinta do Crasto ingår i den prestigefyllda gruppen ”The Douro Boys” som bildades 2003 för att visa på Douro stora potential för de torra vinerna vid sidan om portvinerna.

Dryck | Succén fortsätter för Portugals vita viner på Systembolaget med Quinta do Crasto
Öreroguiden

Källa: Enjoy Wine & Spirits

You must be logged in to post a comment Login