Stream | Nu överger barnen traditionell TV för digital underhållning

Av den 18 juli, 2015

Barnens TV-vanor går allt mer mot digitala film- och TV-tjänster samtidigt som traditionellt TV-tittande minskar. Bland de yngre barnen används streamingtjänster lika ofta som traditionell TV. Det visar en ny Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av Viaplay.

Idag uppger 65 procent av föräldrarna att deras barn ser på TV dagligen mot varannan som säger att deras barn följer olika digitala underhållningstjänster. Bland de mindre barnen (0-3 år) är den digitala underhållningen lika stor som den traditionella: 52 procent av barnen i den här åldern uppges se på TV dagligen mot 48 procent som ser på digital underhållning. Varje vecka ser 78 procent av de små barnen på internetbaserade film- och TV-tjänster mot 72 procent som ser på TV.

I undersökningen anger föräldrarna också att 33 procent av barnen ser mindre på TV idag än för två år sedan, medan de internetbaserade tjänsterna*1 ökar kraftigt.

Barn idag har en förhållandevis avancerad teknikvana som gör att de själva kan söka upp den underhållning de vill titta på istället för att begränsas till en satt programtablå, kommenterar Louise Wachtmeister, kommunikationschef på Viaplay/MTGx.

Bristande uppkoppling kan bli en utmaning i sommar
Men under sommaren – i situationer där internet är begränsat av olika anledningar – kan det bli svårare för barnen att ta den vanan för given. Var tredje förälder (33 procent) uppger att det kommer att bli problem om barnen inte har tillgång till underhållning i sommar.

-För dem som är på resa genom Sverige eller spenderar semestern någonstans där det är dålig täckning kan den internetbaserade underhållningen bli både kostsam och svårtillgänglig. Än värre är det utomlands med höga roamingavgifter och wifi-nät med långsam uppkoppling. Bäst är att ladda ner underhållningen innan resan så att man slipper vara beroende av nätet, kommenterar Louise Wachtmeister, kommunikationschef på Viaplay/MTGx.

Enligt föräldrarna ser barnen på TV- och filmunderhållning i snitt 1-2 timmar varje dag.

Med internetbaserade/digitala underhållningstjänster avses Youtube, gratis Play-tjänster som SVT-play och prenumerationstjänster som Viaplay.

Fakta från undersökningen

  • 83 % ser på digital underhållning varje vecka, mot 86 % för TV.
  • 50 % ser på digitala underhållningstjänster varje dag mot 65 % som ser på TV.
  • 48 % av de i åldern 0-3 år ser på digital underhållning varje dag mot 52 % som ser på TV.
  • 78% av de i åldern 0-3 år ser på digital underhållning varje vecka mot 72 % som ser på TV.
  • 33 % ser mindre på TV, 4-8 % ser mindre på digitala underhållningstjänster.
  • 57 % ser mer på Youtube, 39 % ser mer på gratis Play-tjänster och 36 % ser mer på prenumerationstjänster. 23 % ser mer på TV idag än för två år sedan.
  • 33 % av föräldrarna uppger att det blir problem om barnen inte har tillgång till underhållning i sommar.

Film & Spel | Stream
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login