Stjärnskottet Carl Stanley på standup-turné

Av den 31 mars, 2017

Carl Stanley har redan som 20-åring etablerat sig som svensk humors stora framtidslöfte. Det senaste året har han utsetts till Årets nykomling på Svenska Standupgalan, gjort hela 232 standup-gig, haft flera miljoner visningar för sina komiska vloggar och etablerat sig som den yngsta panelmedlemmen någonsin i TV4:s “Parlamentet”. Nu är han redo för nästa steg. I höst åker Carl Stanley ut på Sverigeturné med sin första föreställning – ”Ärligt talat”. Det blir renodlad standup med skruvade reflektioner om allt från rasistiska släktingar till förhudsoperationer. Support på turnén är Marcus Berggren (Tankesmedjan). ”Ärligt talat” har premiär i Lund 28 oktober 2017 och biljetter finns ute nu.

Carl Stanley fick sitt publika genombrott när han la ut vloggen ”Sverige är fullt!” i sina kanaler i början av 2016. I klippet gick han runt i ett ganska folktomt Stockholm och försökte med allvarlig ton hitta den ”systemkollaps” som det talades så mycket om vid den tiden. Kort efter att videon publicerats hade den två miljoner visningar. Därefter har Carl Stanleys utveckling gått spikrakt uppåt.

Han intensifierade under 2016 sitt turnerande på standup-klubbar för att finslipa sitt material och lära sig hantverket. Enbart i fjol genomförde han hela 232 gig runt om i landet och har på kort tid etablerat en säkerhet och självklarhet på scen.

– Det är nyttigt att åka till varenda håla och uppleva hur det faktiskt är, säger Carl Stanley. Många komiker är så Stockholmifierade att deras standup blir irrelevant. Där vill jag aldrig hamna.

Satsningen bar frukt. Hösten 2016 utsågs han till Årets nykomling på Svenska Standupgalan med motiveringen “med frenesi som en mindre armé har han den senaste tiden börjat klättra upp för berget standup och inom några år är han säkert herre på täppan”. Kort därefter blev han dessutom, 19 år gammal, den yngsta panelmedlemmen någonsin i TV4:s “Parlamentet”. 

Hösten 2017 är det dags för nästa steg. Den 28 oktober har Carl Stanley premiär för sin första soloföreställning ”Ärligt talat” i Lund. Det blir en föreställning om hur det är att vara skåning på distans, singellivets dilemma och hur en förhudsoperation kan gå till. 

– Det är renodlad standup. Jag tar helt enkelt upp det jag tycker är roligt och det senaste året har det handlat ganska mycket om skillnaderna som jag märkte när jag flyttade till Stockholm och om att se min hemort Helsingborg, min släkt och mina vänner på lite avstånd. Jag kommer ta upp allt det jag gillar med Skåne, men självklart även rasismen och de andra dumheterna, säger Carl Stanley.

Marcus Berggren följer med som support på ”Ärligt talat”-turnén. Marcus är programledare i Tankesmedjan i P3 och skriver för Nöjesguiden. Dessutom gör han podcasten Tombola tillsammans med Carl Stanley.

Carl Stanley ”Ärligt talat” kommer till Örebro, Hjalmar Bergman Teatern torsdag 2 november.

Nöje | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login