Stiko Per Larsson kommer till East West på sin Vandringsturné

Av den 21 maj, 2017

Vandringsturnén. Årets turné görs till förmån för Barncancerfonden och till minnet av Cem Seger.

”Det dyker upp minnen så fort jag reser någonstans i Sverige.
Tio år av vandring genom landet har satt sina spår. Det känns ibland som jag vandrat varenda småväg söder om Sundsvall och norr om Falsterbo. De vackra klipporna mellan Landskrona och Helsingborg. Höjderna ovanför Gränna och Visingsö. Regnet över de djupa skogarna i Värmland och en fikapaus busskuren några kilometer innan Varberg. Det vackra Avholmsberget i Hälsingland och de vindpinade Upplandsslätterna. Känslan när man korsar gränsen och vandrar in i Dalarna efter en månads vandring. Jag har massor av möten och minnen sparade efter tio år på vandringsturné och jag hoppas på många nya nu när det är dags igen. Den här gången handlar det om att samla in så mycket pengar som möjligt åt Barncancerfonden och deras verksamhet. Jag har 27 konserter på mig att nå målet på en kvarts miljon kronor och jag tror stenhårt på att det är möjligt. Med publikens hjälp och förhoppningsvis några gäster längs vägen så kan det gå vägen.”

12 maj släpps tvåspårssingeln “När du inte längre hör mig”/”Flottarkärlek” (Voices Calling/distro Warner Music) där den första låten är en nyskriven originalsång och den andra en tolkning av en odödlig svensk klassiker.

”När du inte längre hör mig är en sådan där låt som bara dök upp. Det känns faktiskt nästan som att låten skrev sig själv. Låten kom till en kväll i Nora under slutet av förra årets vandringsturné. Det var min första turné som pappa, jag skulle vara ute i 6 veckor. Det var stundtals väldigt jobbigt att inte kunna vara hemma med min son Pelle, att inte kunna följa hans framsteg och hur han började upptäcka sin omgivning. Förstärkt av magin av att vara på vandring genom Sverige gav det mig en stark dos hemlängtansblues. Båda sångerna på singeln är inspelade och producerade av mig och den fantastiskt begåvade musikern Emil Rotsjö. Texten handlar om att inte kunna vara där för en människa, fast det ju är det enda du egentligen vill just då. Den handlar också om det faktum att tiden och dess lagar gör att en dag kommer du vara tvungen att skiljas från dem du älskar för gott.”

”Under min barndom måste första versen på ”Flottarkärlek” varit bland det första jag lärde mig sjunga utantill. Anledningen är helt och hållet min farbror Åkes förtjänst. Han kom puttrandes i sin gröna Volvo och med glatt humör sjöng han om danserna på Rimo bro, om Norderås och om skiljet nervid Berg. Platser jag inte hade en blekaste aning om var de fanns men det lät ju fantastiskt spännande att vara en flottare som vandrade nejderna kring. Jag växte så småningom upp och Flottarkärlek försvann till mina minnens utmarker. Men nyligen upptäckte jag att låten fortfarande fanns kvar där, som ett eko från min barndom. En hälsning från svunna tider. Min farbror Åke gick bort i mars 2017 och den här inspelningen gör jag för att hedra hans minne.”

Om vandringsturnén
Stiko Per Larsson har redan samlat in över en miljon kronor till välgörenhet under sina tidigare turnéer till fots. Nu tar han nästa steg. Med start den 16 maj i Stockholm går årets vandring mot på nytt mot Leksand, via Mälardalen, Örebro och Bergslagen, 27 konserter på 26 dagar. Han kommer att vandra ungefär tre mil om dagen, spela för mat och husrum varje kväll och med publikens hjälp samla in pengar till Barncancerfonden.

Torsdag 25 maj kommer Stiko Per Larsson till East West.

» Mer info här «

Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login