Sprid matglädje vid middagsbordet

Av den 9 oktober, 2016

Att samla familjen vid middagsbordet och njuta av en vällagad måltid, prata och diskutera länge med barn som äter av allt med god aptit. Det kan kännas som en utopi. Men med färska, väldoftande, örter på bordet som barnen kan skörda själva, ökar förutsättningarna.

Johanna Westman är en av Sveriges mest kända matprofiler som precis har kommit ut med sin 16:e kokbok riktade till barn och föräldrar. Därutöver driver hon Mosebacke Matstudio i Stockholm med matlagningskurser för barn mellan 9 och 14 år. Erfarenheten av vad barn inspireras av i köket är stor.

– Mitt bästa tips är att låta barnen vara delaktiga redan i mataffären och låta dem dofta på grönsaker och örter. Kanske till och med välja vilka örter de gillar och sen utforma middagen efter dem. Får de dessutom vara med och laga så ökar oftast lusten att testa nya smaker och att äta mer grönt.

Gör måltiden till ett lärande

– Det kan vara roligt att göra själva måltiden och de råvaror man använder till ett underlag för diskussioner om andra länder, kulturer och traditioner, fortsätter Johanna. En pasta med hemgjord pesto kanske blir en diskussion om Italien, hur man äter där och varför. Speciellt om barnen får vara med och laga.

På Sveriges ört- och sallatsodlares hemsida orterochsallat.se finns massor av fakta, tips och kuriosa kring de färska, svenskodlade krukörter som finns i de flesta matbutiker. För hur många vet att de gamla grekerna kallade basilika för basilikon som betyder kunglig för att det sägs ha växt upp basilika runt Jesus grav efter uppståndelsen? Eller att det finns en genetisk förklaring till om du gillar koriander eller inte?

Roligare frukostmacka

Även krukodlade sallater går utmärkt att ställa fram på bordet när det är dags att äta. Däremellan förvaras de bäst i kylskåpsdörren.

– Ta fram krukorna på frukostbordet och låt barnen plocka fina sallatsblad att lägga på smörgåsen, de mackorna blir garanterat roligare att äta, tipsar Johanna vidare. Eller låt barnen blanda en egen sallad vid middagsbordet direkt på tallriken.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login