Sportlovet ger mycket tid för rörelse

Av den 15 februari, 2020
Foto: Marcus Palmqvist

Larmrapporterna om stillasittandet hos svenska barn och ungdomar avlöser varandra. Trots namnet är sportlovet en utmaning i många familjer. Hur stöttar och motiverar du din tonåring att hitta rolig träning? Här delar Friskis&Svettis med sig av några smarta tips.

Nu drar sportlovsveckorna igång. Runt om i landet har närmare en och en halv miljon barn och unga en ledig vecka under februari eller mars. Trots att lovet har sin bakgrund i att förbättra folkhälsan och fortfarande är starkt förknippat med vintersport och utomhusaktiviteter innebär ledigheten för många unga mycket stillasittande och inomhusaktiviteter.

– Skolan har en viktig roll i att främja aktivitet och rörelse och forskning pekar på att det är just under skoltid unga får sin huvudsakliga aktivitet och rörelse. Under helger och längre ledigheter som lov blir stillasittandet något som föräldrarna får lösa på egen hand. En tidskrävande utmaning som inte sällan leder till bråk och tjat, säger Susanne Jidesten, generalsekreterare på Friskis&Svettis.

Många av Friskis&Svettis föreningar i landet har speciella erbjudanden för skolungdomar under just sportlovet.

– För oss är det jätteviktigt att sätta barn och unga i rörelse och därför känns det självklart superroligt att flera av Friskis föreningar har möjlighet att erbjuda detta, säger Susanne Jidesten.

Att hitta motivation till träning är inte alltid så självklart.

——————————————————

Här är 3 tips för att peppa din tonåring.

1. Tjata lagom
Att tjata brukar sällan vara en framgångsrik metod för förändring bland tonåringarna men däremot behövs en viss uthållighet i att påminna, lyfta fram det positiva effekterna som träning ger och positiv pepp till regelbunden rörelse. Din tonåring behöver få lite hjälp att orka ta sina första träningssteg.

2. Kolla läget
Hur ser utbudet av träningsaktiviteter ut i er närhet? Innan du tjatar, se till att skaffa mer kunskap och spana in olika och kanske nya sporter och aktiviteter. Utbudet är idag enormt och möjligheterna är förmodligen fler än du anar.

3. Muta som startbränsle
Precis som för oss vuxna kan startsträckan vara det jobbigaste. Det samma gäller din tonåring. Kan ni sätta upp mål som motiverar till det första steget?

Träning & Hälsa | Sportlovet ger mycket tid för rörelse
Örebroguiden

Källa Friskis& Svettis

You must be logged in to post a comment Login