Spel | Moderna svenskar handfallna äventyrare

Av den 14 maj, 2016

I en ny undersökning ställer PlayStation svenskarnas överlevnadskunskaper på prov. Resultatet visar att många skulle få det riktigt svårt även med grundläggande saker som att navigera och göra upp eld utan moderna hjälpmedel. Exempelvis vet hälften av svenskarna inte i vilket väderstreck Polstjärnan finns.

Nu har PlayStation-spelet Uncharted 4: A Thief’s End världspremiär med äventyraren och skattletaren Nathan Drake i huvudrollen. Nathans sysselsättning tar honom till några av världens mest avlägsna platser, där hans överlevnadskunskaper ständigt sätts på prov. Ett karriärval som tyvärr inte tycks passa de flesta svenskar, enligt en undersökning från Novus på uppdrag av PlayStation.

– Alla har nog någon gång drömt om att hitta en skatt fylld med rikedomar, för alla oss som inte är klippt och skurna för rollen som äventyrare förblir det nog en dröm. Som tur är bjuder ”Uncharted 4: A Thief’s End” på all den spänning vi kan sakna i vardagslivet, säger Nils Bråfelt, marknadschef på Nordisk Film.

I Novus undersökning uppger 57 procent av svenskarna att de inte kan eller inte vet om de kan göra upp eld utan tändare eller tändstickor.

– Det är lite oroväckande ur överlevnadssynpunkt att så många inte vet om de skulle klara av att göra upp en eld, förhoppningsvis kan de plocka upp ett och annat knep från Nathan Drake, fortsätter Nils Bråfelt.

För en skattletare är det onekligen viktigt att kunna navigera rätt, undersökningen tyder dock på att detta kan bli en tuff uppgift för många, i synnerhet utan GPS. Tre av fyra uppger visserligen att de kan navigera med enbart karta och kompass, men hälften säger samtidigt att de inte vet i vilket väderstreck Polstjärnan finns. Bland personer i åldern 18-29 år är siffran hela 67 procent.

– Kanske är det så att en del kunskap gått förlorad mellan generationerna, det är nog inte bara jag som litar lite för mycket på min smartphone för att hamna rätt, avslutar Nils Bråfelt.

Frågor Novus-undersökning

Ja

Nej/Vet ej

Kan du göra upp eld utan tändare eller tändstickor?

43

57

Kan du navigera enbart med hjälp av en fysisk karta och kompass?

73

26

Kan du göra en råbandsknop?

54

46

Vet du i vilket väderstreck Polstjärnan finns

52

48

Film & Spel
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login