Spel | Mobster Metropolis – nytt gangsterbrädspel från Sverige

Av den 13 maj, 2016

Stockholmsbaserade STORMAKTEN Production lanserar nu sitt första brädspel på crowdfunding-sajten Kickstarter. Mobster Metropolis bjuder både nya och erfarna brädspelare till 1940-talets fängslande gangsterera.

-Det finns väldigt många bra brädspel med fantasy- eller science fiction-tema, medan väldigt få tar tillvara på de minst lika dramatiska och intensiva historierna från de gamla gangstersyndikatens tid. Vi är helt övertygande om att brädspelsvärlden behöver fler riktiga gangsters, säger Karl Nord, Grafisk Designer på STORMAKTEN Production.

Mobster Metropolis grafik och design påminner om Gudfadern och serien Boardwalk Empire. Varje spelare leder varsitt gangstergäng, eller familj, som med hjälp av diplomati, illegal handel eller till och med våld försöker bli mäktigast i staden. Spelet innehåller flera nya element; bland annat unika Driveby Selectors som gör det möjligt för spelare att dolt markera valfri del av spelplanen för en attack, innan alla avsöljar sina planer samtidigt. Erfarna spelare kommer dessutom att känna igen beprövade strategiska och ekonomiska aspekter från andra strategispel.

Ett riktigt bra brädspel bygger på en grund som är lätt att lära sig, men har ett strategiskt djup som lockar även rutinerade spelare att spela om och om igen. Mobster Metropolis fokuserar på de konflikter som skapas när spelare smider planer mot varandra. Alla avslöjar sina attacker och försvar samtidigt, vilket gör det viktigt att försöka förutse vad motspelarna planerar. Det går dessutom att överraska med olika typer av kort eller genom en muta till polisen, förklarar Joel Ibson, Spelutvecklare på STORMAKTEN Production.

Mobster Metropolis spelas i fem rundor, med varje runda uppdelad i åtta olika faser. En fas låter till exempel spelare investera på den svarta marknaden eller rekrytera hantlangare, medan man attackerar varandra under en annan fas. Det finns till och med en kort fas där polismutor står i fokus. Strukturen med tydliga faser lyfts fram av Mobster Metropolis smarta sidobräde, som ger överblick och gör att spelet flyter på, samtidigt som både nya och erfarna brädspelare uppmanas att planera sitt nästa drag.

Vi är fyra barndomsvänner som har hållit samman och spelat brädspel i nästan tjugofem år. STORMAKTEN Production skapades för ett och ett halvt år sedan, när vi bestämde oss för att ta vår vänskap till en ny nivå och samtidigt presentera ett eget bidrag till brädspelsvärlden. Sedan dess har vi jobbat många långa kvällar och helger med spelutveckling, balansering och konceptet kring Mobster Metropolis fantastiska utseende, säger Carl Berglind, Spelutvecklare på STORMAKTEN Production.

Speltester med både nya och erfarna spelare har genomförts; initial upphandling av produktion och fraktlösningar är klar; intäkter och utgifter är beräknande. Det har äntligen blivit dags för STORMAKTEN Production att presentera Mobster Metropolis på crowdfunding-sajten Kickstarter.

Video | Mobster Metropolis – The Board Game

Läs mer om Mobster Metropolis här >>

Film & Spel
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login