Lokalt | Lantmäteriet släpper hela Sverige i Minecraft

Av den 10 november, 2015

Lantmäteriet bjuder alla dataspelsanvändare på en tidig julklapp. Med start den 18 december släpps nämligen en landskapsmodell över Sverige i det populära datorspelet Minecraft.

Modellen bygger på Lantmäteriets nationella kartor och höjddata. Det innebär att hela landet kommer att finnas som en virtuell och spelbar värld i spelet.

Vid årsskiftet slutar Lantmäteriet att ta betalt för en del av sin kartinformation. Då släpper myndigheten Vägkartan, Terrängkartan, Fjällkartan och en rikstäckande positioneringstjänst med meternoggrannhet. Redan i somras släpptes Översiktskartan och en enkel höjdmodell.

– Vi vill att vår kartinformation ska komma till nytta i hela samhället. Därför jobbar vi för att göra den tillgänglig enkelt och gratis för alla. Att vi tjuvstartar med att släppa kartorna även i Minecraft före julafton är ett led i arbetet att även få den yngre generationen att använda och se möjligheterna med geodata från Lantmäteriet, säger Peter Nyhlén, chef för Lantmäteriets tillhandahållande av kartor och geografisk information.

Möjlighet att bygga efter svenska kartor
Först ut att kunna få använda den kartinformation som släpps vid årsskiftet blir alltså användarna av datorspelet Minecraft. Det är ett svenskt datorspel som nått framgångar världen över med sina oändliga möjligheter för spelarna att bygga och skapa sina egna världar. Nu får spelarna tillgång till en rikstäckande modell över landskapet med sjöar, berg, vägar och järnvägar.

– Vi vill gärna få fler barn att använda kartor och spelbaserat lärande är ju på stark frammarsch, så vi tror att det här är ett bra sätt. Men det skapar även andra möjligheter i samhället genom Minecrafts potential. Myndigheter och företag har fått upp ögonen för spelets möjligheter att snabbt och enkelt skapa tredimensionella miljöer. Det har gjort att spelet har börjat användas i planeringen av vårt samhälle, flera kommuner har till exempel använt Minecraft för att föra dialog med ungdomar och andra spelare i samband med planeringen av nya bostadsområden, säger Peter Nyhlén.

Danmark och Norge har tidigare lanserat kartdata i Minecraft-format, men den svenska varianten från Lantmäteriet kommer att vara mer detaljerad i och med att vägar och järnvägar finns med. Dessutom skall en funktion för teleportering byggas in för att lättare hitta till sin stad och stadsdel.

– Det kommer också att finnas möjlighet att avgränsa ett geografiskt område som man vill använda, till exempel en kommun, och vi hoppas på en utökad igenkänning och därmed förhöjd spel- och lokalkänsla, säger Peter Nyhlén.

Fakta
Minecraft-världarna genereras för respektive kommun.
En kommun i en Minecraft-värld kan innehålla flera hundra miljoner block.
När spelet startar befinner man sig i en översiktlig karta. Från kartan kan man hoppa till olika platser i kommunen.
Varje block motsvarar cirka 8 meter i verkligheten. (I framtiden, när mer detaljerad kartinformation öppnas, så kan noggrannheten ökas).
Det blir mycket data men det finns vissa begränsningar. T ex så kan inte världen rymma hela berg på höjden, så världen blir lite plattare än i verkligheten.
Världarna, uppdelade per kommun, kommer att finnas nedladdningsbara i komprimerade fil-paket som är mellan 50-100 MB stora.
Världarna är förinställda för så kallade ”Creative” mode i Minecraft. Man kan dock med lite handgrepp spela i andra spellägen som ”Survival”.
Lantmäteriets öppna kartdatabaser processas med kartverktyget FME som kombinerar informationen och anpassar den till spelet genom att skapa mängder av Minecraft block. T ex så bestäms att det ska växa skog på skogsmark och att sjöar fylls med vatten i Minecraft.

Kartinformationen kommer från:
Terrängkartan och Fjällkartan som innehåller detaljer om vattendrag, sjöar, ortnamn, vägar, mark och skog med mera.
Vägkartan som innehåller översiktlig information – så att man kan orientera sig.
Höjdmodell i 50 m upplösning.

Film & Spel
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login