Spanskt högtryck, multi-flygresor och flexiblare kombinationer

Av den 18 december, 2016

Spanien är den stora vinnaren när Travellink, Nordens största onlineresebyrå, summerar svenskarnas resår. London befäster positionen som det populäraste resmålet, medan Turkiet tappar mest. En tydlig trend är att svenskarnas resande blir allt mer flexibelt med fler kortare resor och större variation av resmål än tidigare.

I år är Spanien den stora vinnaren när svenskarna i stor utsträckning valt bort Turkiet. Barcelona, Alicante och Mallorca hamnar alla högt på listan över årets populäraste resmål. I jämförelse med i fjol har Gran Canaria och Mallorca den absolut största ökningen av antalet resenärer med 90 respektive 61 procent.

Spanien är utan tvekan årets vinnare med rekordsiffror till flera resmål, säger Erik Wikander, Nordenchef på Travellink.

Brexit, det turkiska kuppförsöket, presidentvalet i USA och andra politiska händelser påverkade svenskarnas resmönster under året. Däremot har det inte påverkat det totala resandet.
– Svenskarna styr om, men ställer inte in. På kort sikt påverkas enskilda resmål, men resandet i stort berörs inte nämnvärt, säger Erik Wikander.

London fortsätter att vara det allra största resmålet även i år, följt av Berlin och Barcelona. Trenden är annars att en lång rad traditionellt populära storstäder i Europa tappar till förmån för städer som vanligtvis inte ses som stora turistmagneter. Beirut, Dubai och Krakow är några av uppstickarna som fler svenskar rest till under året.

Vi blir allt mer resvana och vill upptäcka nya, lite annorlunda platser, samtidigt som vi gärna återvänder till våra favoritstäder. Nystartade lågprislinjer påverkar också vart vi kan tänka oss att resa, säger Erik Wikander.

De största resetrenderna 2016:

1) Spanskt högtryck
Oroligheterna i Turkiet har gjort att många svenskar i stor utsträckning valt andra resmål. Spanien med resmål som Gran Canaria, Mallorca och Barcelona tillhör de stora vinnarna. Totalt återfinns tre spanska resmål bland svenskarnas allra populäraste för 2016.

2) Adjö till veckoresor
Allt fler bokar kombination av flyg och hotell, men väljer att frångå veckolånga resor. Resandet delas också upp på flera kortare resor under året. En tydlig trend är att allt fler väljer 3-4-dagars resor och att mer långväga resmål blivit populärare även för kortare vistelser.

3) Snåla på flyget, slösa på hotellet
Allt fler resenärer väljer ett flygbolag för utresan, men ett annat för hemresan. Allt för att komma åt de bästa priserna och de bästa flygtiderna. Hotellet får däremot fortfarande kosta lite mer om läget och faciliteterna är de rätta.

4) Cityfavoriter utmanas
Storstäder som London, Berlin och Barcelona är fortsatt populära, men många av de stora turistmagneterna tappade i år resenärer till andra, mindre traditionella turiststäder och äventyrligare resmål utanför Europa. Bland vinnarna finns bland annat Beirut, Dubai och Krakow.

5) Måndag är det nya torsdag
Antalet bokningar från mobila enheter fortsätter att öka. Tidigare var onsdagar och torsdagar de stora bokningsdagarna. Nu sprids bokningarna allt mer ut över veckan, med störst ökning för veckans två första dagar.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login