SP tävlar med gröna proteiner i Grythyttan

Av den 10 november, 2016

Vinnovas tävling om framtidens klimatsmarta livsmedel avgörs i Grythyttan på onsdag 16 november. Forskare från SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut finns med i sju av de 14 lag som tävlar. SP-lagen bidrar med mat gjord på mjölmask, musslor, odlade muskelceller, åkerbönor, grå och gula ärter samt proteinrika biprodukter.

Tävlingen går ut på att ta fram klimatsmarta proteiner som alternativ till köttproduktion. För att vinna tävlingen måste den nya maten smaka bra. I juryn finns bland andra gourmetkrögaren Tareq Taylor och matkreatören Lina Gebäck. På SPfinns en stor grupp forskare som på olika sätt arbetar för att bistå livsmedelsindustrin med ”gröna” lösningar.

Vi deltar inte i debatten om köttets vara eller inte vara, utan svarar på ett ökat intresse för alternativa proteiner och på det behov av teknikutveckling som finns inom livsmedelsindustrin för att vi ska få alternativ till animaliska produkter, säger Mats Stading, sektionschef på SP.

Havre och odlat kött
Han forskar om livsmedels strukturer och konsistens, och deltar själv i tävlingen med Smat, en produkt av havre och odlade muskelceller.

Jag vill visa att det går att odla muskelceller, även om det kommer att dröja länge innan sådant finns på livsmedelshyllorna. Havreproteinet i den här produkten kan också stå för sig självt, säger Mats Stading.

SPs arbete med ”gröna” proteiner utgår från råvaror som är OK när det gäller hållbarhet och klimatpåverkan – d v s tar mindre av jordens resurser och ger mindre negativ påverkan på klimatet – och som samtidigt är näringsrika. Det kan gälla protein från skogen, havet, från bakterier eller från insekter. I tävlingen deltar SP med ett projekt som baseras på insekter.

Mjölmask med mild smak
Våra Tenebrio-sticks är perfekta för hälsomedvetna stadsnomader. Mjölmask (Tenebrio molitor) är lätta att anpassa med sin milda smak samtidigt som de har hög proteinhalt, bra aminosyrasammansättning och nyttiga omättade fetter. Mjölmasken är svenskodlad på klimatsmarta vegetabilier, bland annat morötter och havregryn, säger forskaren Mia Prim.

Andra SP-bidrag i tävlingen är Smartgrillers av protein-biprodukter, fiberhaltiga råvaror och svenskodlade grödor; Shark – en delikatessprodukt gjord av musslor, och en produkt som liknar ädelost gjord av åkerbönor och soja.

Intressant för export
Den kan bli ett bra alternativ för vegetarianer och laktosintoleranta, och även en intressant exportprodukt till länder där man äter mycket baljväxter och inte så mycket mjölkprodukter, säger Fredrik Fogelberg, forskare på SP (f d JTI).

Mat & Dryck | Grythyttan
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login