Sött vin till somriga desserter

Av den 3 maj, 2018

Många middagar avslutas ofta med en god dessert men alldeles för sällan lägger man samma noggrannhet i att välja dryck till desserten som till förrätten och huvudrätten. Dessertvin är en dryck som ofta glöms bort vid en måltid, och istället serveras kaffe eller samma vin som till middagen. Våga servera dessertvin till middagens avslut istället!

I Sverige har vi ingen större tradition av att servera dessertvin som komplement till en avslutande dessert. Ofta serveras snarare samma vin som till varmrätten eller så går man direkt på kaffet a lá svensk kaffekultur. Dessertvinet kan dock lyfta efterrätten till nya höjder och dessutom bjuda dina gäster på ett oväntat avslut på middagen. Trots sin sötma kan det också faktiskt ge ett friskt avslut som rundar av måltiden.

Att kombinera vin till dessert är inte speciellt svårt, det viktiga är att välja ett vin som är sötare än desserten för att drycken inte ska upplevas som syrlig och bitter. Vita dessertviner passar ofta bra till frukter och bär som hallon och jordgubbar. Om det finns knäckiga toner i vinet går det också bra till desserter med nötter eller ostar.

Lenz Moser Trockenbeerenauslese
Lenz Moser Trockenbeerenauslese har en härlig doft av knäck, kanderat socker, honung och torkade aprikoser. Smaken är söt och intensiv av rostade nötter, nougat och apelsinkrokant med en frisk balanserad syra. Passar perfekt till desserter med mycket bär, exempelvis pavlova, pannacotta eller cheesecake. Det går också mycket bra till ostbrickan, gärna med torkade aprikoser.

Trockenbeerenauslese är ett vin från Tyskland och Österrike som görs på druvor som skördats så sent att de nästan torkat till russin. Vinet får en hög restsötma från de torkade druvorna, det är också vanligt att vinerna har en hög syra och låg alkoholhalt.

Lenz Moser Trockenbeerenauslese har vid flertalet gånger vunnit internationella tävlingar, senast vann vinet guld i sommarupplagan av Mundus Vini 2017 där 164 internationella vinexperter från 41 länder blindprovar 4,300 viner från 42 vinregioner från världen över under fyra dagar.

Lenz Moser Trockenbeerenauslese
Pris: 175 kr
Art. Nr: 12920

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login