Sommarens viner på box

Av den 10 juli, 2018

Den efterlängtade sommaren är här och vi flyttar i mångt och mycket ut. Sommarfesten blir i trädgården, helgen spenderas på lantstället och semestern sker i båten eller i husvagnen. Vi spenderar också mer tid tillsammans, gärna i större sällskap.

Sommarmånaderna är också de månader som försäljningen av boxvin är som störst, kanske heller inte så konstigt då en box räcker till många och är enkel att ta med sig.


Sommarens viner på box

Tania är ett lätt och fruktigt halvtorrt vitt vin från Tyskland. I doften finns en druvig karaktär med inslag av päron och honung. Smaken har fruktiga inslag av päron, mandarin och honung tillsammans med en viss sötma. Sedan maj-månad har boxen också fått en uppdaterad design.

Passar utmärkt som pratvin eller till mat, gärna asiatisk sådan – balansen i vinet gör att det till och med klarar en rejäl portion chilihetta. Tania är även perfekt till sommarens fester, till exempel i en vit sangria.

Tania, 169 kr, art.nr 5850

———————————————

KWV Chenin Blanc/Muscat är ett lätt, friskt och fruktigt halvtorrt vitt vin. Doften är druvig med inslag av söt frukt, litchi, vita blommor och honungsmelon. Smaken är lätt och fruktig med inslag av sötma och toner av litchi, apelsinblommor, päron och fläder. I avslutet finns en frisk syra rundar av det hela.

Passar väl till rätter med fisk eller kyckling, gärna med kryddstarka eller asiatiska inslag. Vinet går också mycket bra att servera väl kyld vid cirka 8 grader som aperitif.

KWV Chenin Blanc/Muscat, 199 kr, art.nr 6344

———————————————

KWV Chardonnay är en rund och generös Chardonnay från Sydafrika. Doften är fruktig med inslag av gråpäron, melon, citrus och en antydan till vanilj. Vinet har toner av gråpäron, persika och citrus. Det här är ett rent, snyggt och välgjort vin med fin balans mellan frisk syra och tropiska fruktiga toner.

Passar till rätter av fisk eller fågel men går också mycket bra till skaldjur. Servera gärna vid 8-10 grader.

KWV Chardonnay, 219 kr, art.nr 7055

———————————————

Puy Chéri, tidigare känt som Puychéric, har fått ett nytt namn i samband med den nya årgången. Kvalitetsmässigt sker ingen förändring med det nya namnet. Puy Chéri är det bäst säljande rosévinet på Systembolaget och har sålt över 1,36 miljoner liter under de senaste 12 månaderna.

Vinet har en frisk, medelstor doft av röda bär och örter. Smaken är torr, generöst bärig och fruktig med tydliga inslag av hallon och örter med en välbalanserad syra. Servera som sällskapsvin runt 8 grader eller till rätter av fisk och kyckling eller rätter med kryddstarka inslag samt till sallader.

Puy Chéri, 199 kr, art.nr 2209

———————————————

Candidato Ecologico är ett ekologiskt rött vin från hjärtat av Spanien. Vinet är generöst, fylligt och fruktigt. Doften har toner av körsbär, plommon, sötlakrits och vanilj. Smaken är kryddig med inslag av röda bär tillsammans med inslag av fat. Candidato är inte bara ekologiskt certifierad men också klarnat utan animaliska produkter vilket innebär att vinet också kan drickas av veganer.

Vinet är ett perfekt buffévin och passar till allt ifrån de vegetariska rätterna till rätter av ljust kött och ostar.

Candidato Ecologico, 189 kr, art.nr 22335 

———————————————

Roodeberg är ett av Sydafrikas klassiska rödviner som funnits i många år på den svenska marknaden. Vinet har en fruktig doft med inslag av fat, svarta vinbär, kaffe och tobak. Smaken är fruktig med toner av mörka bär som hallon och björnbär tillsammans med lakrits och inslag av fat.

Vinet passar till rätter av nöt- och lammkött. Gärna från grillen nu under sommaren då de grillade tonerna kan möta upp den fina strukturen i vinet.

Roodeberg, 259 kr, art.nr 7451

Mat & Dryck | Boxviner
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login