Sommarens bästa musikfester i natursköna Litauen

Av den 1 juni, 2017

I Litauen älskar man sina musikfestivaler och sommarmånaderna bjuder på ett rikt utbud av olika festivaler med såväl lokala som internationella artister och band. Litauens natursköna landskap ger en stämningsfull inramning för många av festivalerna, och det finns även mycket annat intressant att upptäcka i festivalstäderna.

Två stora musikfester sträcker sig över hela sommaren, den största är Christopher Summer Music, i Vilnius 2 juli – 27 augusti. Med över 50 kulturevenemang och ett varierat musikutbud från klassiskt till världsmusik och traditionell folkmusik erbjuder festivalen något för alla. Pažaislis Music Festival i Kaunas 2 juni ­– 27 augusti, är Litauens största återkommande festival för klassisk musik med över 40 lokala och världsartister på olika scener.

För rockpubliken är Devilstone, i Anykščiai 13 – 16 augusti, den största tilldragelsen, med över 50 inhemska och internationella artister. Här ingår även filmvisningar och andra kulturevenemang. Anykščiai är en mycket populär plats att besöka även för sina vackra naturområden, där besökarna bland annat kan gå en vandring i trädtopparna i Anykščiais Treetop Walking Path.

Granatos Live i Rumšiškės är en pop- och folkrockfestival som hålls på ett av Europas största friluftsmuséer. Rumšiškės som ligger 18 kilometer öster om Kaunas, är också en populär plats för att fira den traditionella litauiska vårfestivalen Uzgavenes.

För alla som älskar modern och aktuell populärmusik finns Litauens eget Glastonbury eller Roskildefest Karklė Live Music Beach, Karklė 18 – 20 augusti, med över 15 000 deltagare vid Östersjöns strand.

Jazz-fantasten välkomnas till Klaipeda Castle Jazz Festival, Klaipeda 1 – 3 juni. Det är en festival som gästats av flera internationella artister som Toots Thielemans, Billy Cobham Culture Mix, Victor Baily och flera andra. 

För blues återkommer för 25:e året i rad Bliuzo Naktys, Varniai 7 – 8 juli. Detta är festivalen som kallas för Litauens egen Woodstock för sin alldeles speciella atmosfär och känsla.

Några av Litauens bästa musik- och kulturfestivaler

Juni

1 – 3 juni 
Klaipeda Castle Jazz Festival, Klaipeda. Jazzfestival.
Info: http://jazz.lt

2 juni – 27 aug 
Pažaislis Music Festival, Kaunas. Klassisk musik.
Info: http://pazaislis.lt/en/

5 – 22 juni 
Vilnius Festival, Vilnius. Klassisk musik.
Info: http://www.vilniusfestivals.lt/EN/vilnius-festival/

15 – 22 juni 
International Thomas Mann festival “Pandora’s Box?”, Neringa. Jazzfestival
Info: http://www.mann.lt/en/international-thomas-mann-festival

Juli

2 juli ­– 27 aug 
Christopher Summer Music, Vilnius. Bred musik- och kulturfestival.
Info: http://www.kristupofestivaliai.lt/en

7 – 8 juli 
Bliuzo Naktys, Varniai. Bluesfestival.
Info: http://bliuzonaktys.lt/en/

Augusti

4 – 6 aug 
Granatos Live, Rumšiškės. Pop/folkrockfestival på ett av Europas största friluftsmuséer. 
Info: http://granatos.lt/en/

13 – 16 aug 
Devilstone, Anykščiai. Rock- och kulturfestival.
Info: http://www.devilstone.net/home-en/ 

18 – 20 aug 
Karklė Live Music Beach, Karklė. Pop/rock/indie/electro/danceparty-festival
Info: http://www.karkle.com/en/

18 – 20 aug
Visagino Country, Visaginas. Countrymusik.
Info: http://visaginocountry.lt/en/

You must be logged in to post a comment Login