Sommaren drar i gång på Siggebohyttans bergsmansgård

Av den 10 juni, 2019

På lördag den 15 juni öppnar länsmuseets bergsmansgård Siggebohyttan för säsongen. I sommar satsar museet lite extra på barn- och familjeaktiviteter. Varje lördag är det öppen pysselverkstad. Nytt för i år är en familjevisning av bergsmansgården, särskilt anpassad för barn, som går av stapeln torsdag – söndag varje vecka. Under Bergslagens familjeveckor är det slöjd på temat, där det finns material och tekniker att prova för alla åldrar.

Siggebohyttan, belägen mellan Lindesberg och Nora vid sjön Usken är en av de mest storslagna bergsmansgårdarna från Bergslagens storhetstid. Mangårdsbyggnaden började byggas runt år 1790 och innehåller 14 rum och 3 kök. Som besökare får du vandra runt i rummen och med alla sinnen uppleva hur ett förmöget bergsmanshem såg ut runt år 1860. I stallbyggnaden står vagnar och kolslädar och i loftbodens visthusbod hänger fårfiolerna i taket. Kaffestugan byggdes ursprungligen som drängstuga under mitten av 1800-talet.

Sommarens program vänder sig också till en vuxen publik, med konserter, föreläsningar och workshops. Se hela listan:

21 juni Traditionellt midsommarfirande med Öskeviks allmänna byförening
Redan kl 10 startar firandet med dekoration av stången. Bärgslaget spelar 14.15 därefter reses stången sen följer sedvanliga danslekar till dragspel.

27 juni kl 15.00 Brunnsmusik med Hyttsextetten
Hyttsextetten, som grundades redan år 1900, består av medlemmar ur Guldmedshyttans musikkår. Instrumenteringen följer den svenska mässingssextetten med kornetter, basuner, horn, tuba och trummor och programmet består av klassisk brunnsmusik.

4 juli kl 15.00 Kom och köp! Om nya varor och konsumtionsbegär på 1800-talet
Möjligheternas spegel, sinnenas begär – så heter länsmuseets nya utställning som öppnar på Örebro slott i oktober. Den kommer att handla om tiden för ”konsumtionsrevolutionen”, dvs början och mitten av 1800-talet.  Maria Uddén från länsmuseet berättar om en spännande historisk epok med utgångspunkt i museets föremålssamlingar. 

11 juli kl 15.00 Slöjden börjar i skogen – en vandring med träden i centrum
Länshemslöjdskonsulent Lars Petersson tar oss på en vandring i skogen i anslutning till Siggebohyttan. Vi tittar på olika träd och hur de växer och hur de kan användas inom slöjden. Varför är det bra att välja ett krokigt träd ibland? Vad berättar barken om hur virket ser ut innanför? Går det att åldersbestämma träd utan att räkna årsringar?

18 juli kl 14.00 Föreläsning och workshop i lappa och laga
Av och med Sara Hillersberg som arbetar med återbruk och re-design. Deltagare får gärna ta med egna kläder och textilier som behöver lagas. 

Sommarens familjeprogram:

27-28 juni kl 12-16Sommarslöjd – prova på-aktiviteter för alla åldrar
Gör egna leksaker i trä, tyg och ull.

4-5 juli kl 12-16 Sommarslöjd – prova på-aktiviteter för alla åldrar 
Bygg din egen fladdermusholk! Kostnad 50kr för material.
Skapa din unika fladdermus med hjälp av ulltovning. Gratis

Varje lördag hela sommaren kl. 11-13 Pyssla och skapa med olika material. 

Torsdag-söndag kl. 11.30
Familjevisning av Bergsmansgården. 

För alla leksugna finns spel och leksaker att låna helt gratis. Det finns jätte-plockepinn, hopprep, kubb, tre-i rad-spel med mera. Allt tillverkat för hand i naturmaterial.

Kultur | Sommaren drar i gång på Siggebohyttans bergsmansgård
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login