Slipp slänga grönsaker

Av den 18 januari, 2017

Händer det titt som tätt att det ligger ett halvt vitkålshuvud och sex tråkiga morötter i botten av grönsakslådan och det slutar med att du slänger dem?

Vi ger dig tips på hur du kan använda alla grönsaker i kylskåpet. 

Koka dem
Buljong: Morötter, palsternackor, persilja, purjolök och kål är perfekt att koka buljong på. Skär grönsakerna i grova tärningar, lägg ner dem i en gryta och täck med vatten. Tillsätt salt. Låt det hela koka två timmar på svag värme. Sila buljongen och häll upp den i fryspåsar och frys tills du vill använda den.

Tips! Mosa de kokta grönsakerna efter buljongkoket och använd dem i såsen till kvällsmaten.

Soppa: Skär grönsakerna i stora bitar och koka ca en halvtimme. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Har du crème fraîche eller lite grädde i kylskåpet kan du röra ner det i soppan före servering för en krämigare och fylligare smak.

I bröd
Rotfrukter, squash, tomater, paprika och aubergine är gott att ha i bröd. Varför inte riva dem och blanda ner i degen som du gör goda bröd eller bullar av. Du kan alltid frysa in bullarna om du inte hinner äta alla.

Tips! Har rotfrukterna blivit lite mjuka kan du lägga dem i en skål med kallt vatten så bli de krispiga igen.

Ugnsbakade rotfrukter
Ugnsbakade rotfrukter är ett klassiskt sätt att tömma grönsakslådan på de sista resterna. Har du inte tillräckligt med rotfrukter för att alla ska bli mätta kan du komplettera med potatis. Tvätta rotfrukterna ordentligt och skär dem i stavar eller bitar. Tänk på att skära rotfrukterna i samma storlek så att de blir färdiga samtidigt.

Vänd rotfrukterna i en dressing gjord med 1 dl senap, ½ dl olja och ½ dl flytande honung, salt och timjan. Baka dem i ugnen i ca 180 grader i 40 minuter. De blir goda, krispiga och glaserade.

Tips! Serverar du kyckling, kotletter eller liknande till rotfrukterna så bryn köttet kort i stekjärn för att ge det färg och lägg det sedan ovanpå grönsakerna i ugnen så lagas de tillsammans och blir färdiga samtidigt.

Använd kål i färsen
Vitkål, spetskål, grönkål och spenat passar bra i färs och du kan utan problem tillsätta 1/3-del grönt i färsen. Har du 500 gram hackat kött kan du alltså tillsätta 150 gram grönsaker. Skär eller riv kålen fint och vänd ner i färsen. Det gör köttbullarna eller köttfärslimpan saftigare, ser festligt ut och mättar gott.

Tips! Om du alltid slänger samma typer av grönsaker kan du överväga att köpa dem frysta istället. Frysta grönsaker är ett bra alternativ till färska i gryt- och ugnsrätter.

Plantera igen
När salladshuvudet har blivit tråkigt är det oftast inte mycket att göra. Men om det irriterar dig att behöva slänga det kan du testa att sätta salladens botten i vatten i en djup tallrik. Då växer det ut nya salladsblad igen. Har du barn är det skoj för dem att se salladen växa och de kan skörda sin egen sallad.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login