Slånbärsgin från Plymouth på Systembolaget

Av den 12 mars, 2018

Den 1 mars intog Plymouth Sloe Gin Systembolagets hyllor. Denna engelska klassiker klättrar allt högre upp på drinklistorna bland världens många trendiga barer och dess aningen syrliga smak fungerar utmärkt i en rad cocktails – varför, till exempel, inte ge nytt liv åt en klassisk Gin & Tonic?

Tillverkningen av slånbärsgin är ett historiskt hantverk som bevarats i den engelska landsbyggdens traditioner sedan 1800-talet, och än idag används det klassiska receptet på Plymouth Sloe Gin från 1883. Enligt det gamla receptet får slånbären mogna under oktober, för att sedan handplockas från de låga buskarna. Sägnen säger att varje enskilt bär ska sedan stickas med en silverspets för att göra hål i skalet. Idag fryser man bären för att skalet enkelt ska spricka. Bären får lakas ur i Plymouth Gin och saften smaksätter det som sedan blir Plymouth Sloe Gin – en unik dryck som är syrlig till smaken och vackert purpurröd till färgen.

Om Plymouth
I den lilla hamnstaden Plymouth på Englands sydvästra kust upprättades redan på 1400-talet den byggnad som skulle bli Plymouth-destilleriet. Byggnaden, som ursprungligen var ett kloster, fann sitt sanna kall och gjordes om till destilleri år 1793. Sedan dess har varje droppe Plymouth Gin tillverkats på destilleriet, uteslutande i små kopparpannor från 1885.

Plymouth Gin har genom tiderna gått i att avlöna engelska sjömän från The Brithish Royal Navy, som likt destilleriet har Plymouth som hemort, till att nämnas i New York Times originalrecept på ”väldens mest kända cocktail”, Dry Martini. Plymouth Sloe Gin som skapades i det lilla destilleriet på den engelska landsbygden 1793, har levt vidare under decennier och nu äntligen hittat till hyllorna på Systembolaget. 

Plymouth Sloe Gin har en djup färg, fyllig karaktär av slånbär, söta körsbär och mandel. Fruktig och välbalanserad smak av syra och sötma med ett fräscht avslut. Smaken är mild, mjuk och komplex i en perfekt balans mellan sött och torrt.

Plymoth Sloe Gin
Nummer Systembolaget: 351
Alkoholhalt: 26,0%,
Pris: 249 kr för 70cl

Plymouth Sloe Gins syrliga smak passar mängder av cockails, men en av de mest kända är Sloe Royal, en slånbärsvariant på klassikern Kir Royale. Enkel att göra och ger samtidigt ett fräscht och lyxigt resultat. Det passar även utmärkt att göra en Gin & Tonic på Sloe Gin.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login