Skånske vispunkaren Rick Titrö spelar på Bärseback

Av den 9 juli, 2019
Foto. Johan Lindén

I sommar åker den skånske vispunkaren Rick Titrö ut på en rikstäckande turné och på fredag 12 juli når turnén till Bärseback i Örebro.

-Jag tror att låtar mår bäst av att få komma ut och luftas med jämna mellanrum, säger Rick som därför gärna hänger gitarren på ryggen och munspelen i väskan och flänger runt som en skottspole till varje vägkrök han får tillfälle att besöka.

De senaste åren har det hunnit bli upp till 100 spelningar om året, främst mellan Malmö och Kiruna men det har även blivit några svängar över till Finland, Danmark och Norge. Sommarens turné sträcker sig mellan Malmö och Umeå och når däremellan så vitt skilda städer som Göteborg, Ockelbo, Västervik och Härnösand. Örebro har jag dock inte spelat i sedan 2013 så jag kände att det var på tiden.

Ricks flesta spelningar sker akustiskt men ibland kan man få se honom med en ensam elgitarr eller med sitt löst sammansatta kompband Kärleksministeriet. På hemmaplan blir det även en hel del ihop med ett slags musikkollektiv under namnet Kalaskapellet bestående av ett antal olika medlemmar från vitt skilda håll i Malmös musikscen.

-Kalaskapellet finns inte. Det har aldrig funnits och kommer aldrig någonsin att göra det. Ändå spelar jag nästan mer med dem på hemmaplan än utan, berättar Rick. Vi sattes egentligen bara ihop för att hylla Johan Johansson (KSMB, Strindbergs, John Lenin, soloartist, studiomusiker, producent, medmera) när han släppte en liveskiva i våras i Malmö men det var lite för kul för att låta det stanna där. Sen dess har vi förutom att repa in originallåtar från varandras backkatalog även tolkat John Lennon, Eggstone och svensk punk och har planer på att göra likadant med Kim Larsen, Philemon Arthur & the Dung samt Allan Edwall.

Ut på vägarna får dock inte Kalaskapellet följa med. För ovanlighetens skull får dock elgitarren göra det.

-Jag hade länge trott att jag behövde en trummis för att jag skulle funka elektriskt. Men för två och ett halvt år sen kom jag in i en Billy Bragg-period och tänkte att om han kan så kan väl jag. Och Malmö är ändå en typisk rockstad där det kan vara lätt att halka utanför om man inte riktigt räknas in i rocksvängen, berättar Rick, För ungefär ett år sen skaffade jag dessutom en mindre förstärkare som är behändigare att släpa med mig.

Debutplattan ”Serenader längs Ensamhetens Boulevard” spelades in på Visskolan i Västervik och släpptes på Ricks eget bolag sommaren 2014. Nu är han i full färd med att spela in nästa platta. Den går under arbetsnamnet ”Laglös” och beskrivs som en folkrockig skapelse med mycket akustiska instrument såsom fiol, mandolin, dragspel och banjo. Till skillnad från förra skivan där Rick själv spelade de allra flesta instrumenten kommer den här plattan att spelas in tillsammans med det tillfälligt ihopsatta kompbandet Kärleksministeriet.
-Egentligen höll jag på att spela in låtarna till ”Laglös” under tiden som ”Serenader längs Ensamhetens Boulevard” låg på tryckeriet, avslöjar Rick Titrö, men jag hade inte så lång tid på mig just då, några veckor bara, sedan skulle jag ut på sommarturné och sedan flyttade jag ner till Malmö och hade inte tillgång till studion längre. Dessutom kände jag att eftersom många av låtarna har vissa partier med fritt tempo, ritardando och så skulle det vara bäst att spela in grunderna live i studio med band. Så det har tagit ett tag att få ihop det men nu är det inte långt kvar, lite fiol och kör och sådär. Och en massa pill.

Skivan spelas in i Studio 54 i Malmö av Lars Paulström. En legendarisk lokal där Malmös största rockklubb Dad’s Dancehall höll till på 70-talet. Från hösten 1977 till hösten 1978 hann internationella artister som Clash, Ramones, Jam, Blondie, Patti Smith och Elvis Costello varvas med mer lokala akter som fem konserter med Kal P Dal och nio med Problem, på bara ett enda år.

Samtidigt håller Rick på att skriva låtar till ännu en platta.
-Den plattan kommer att bli en form av musikal, avslöjar Rick, en temaplatta som handlar om att växa upp, vad det nu innebär. Rena uppväxtskildringar varvas med låtar om farorna i att fastna i löneslaveriet, glömma sina drömmar och tappa bort sig i alla förväntningar och krav och formaliteter.

Den plattan kommer rent musikaliskt att bli en punkigare platta, kortare låtar och fler refränger än vanligtvis och mycket distade elgitarrer.

På fredag 12 juli kommer alltså Rick Titrö till Bärseback i Örebro för en elektrisk spelning, dörrarna öppnar 18:00.

» Mer info här «

Musik | Skånske vispunkaren Rick Titrö spelar på Bärseback
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login