Sju trendspaningar från Ving inför 2017

Av den 30 december, 2016

1. Valet av semesterresa visar vem jag är och vem jag vill vara
Vi människor har alltid funnit en trygghet i att tillhöra en grupp, därför söker vi oss gärna till likasinnade – även när vi reser. Vi väljer resor utifrån tidigare erfarenheter och rekommendationer, men våra val styrs också av parametrar som har med status och identitet att göra. Morgondagens resenärer ställer allt högre krav på att reseutbudet både är skräddarsytt och anpassat utefter de intressen och behov man har. En trend som växer allt mer är därför resor som är inriktade på ett (ofta smalt) intresse. Här finner vi exempel som vinprovningsresor, vandringar, cykelresor eller Formel 1. Men trenden innefattar även hotell och hotellkoncept, exempelvis familjeanläggningar med barnklubbar och aktiviteter, vuxenhotell anpassade efter en vuxen publik och designade boutiquehotell för trendiga resenärer. Resmålet i sig är idag mindre viktigt än de unika upplevelser man kan vara med om när man väl är på plats. För att attrahera olika typer av kunder och deras önskemål krävs det därför att researrangörer har ett brett och varierat utbud av resor. Genom att erbjuda unika produkter och koncept ger man också kunderna de verktyg som behövs för att de ska få en story att berätta när de kommer hem.

2. Långväga resmål ökar
Ett av de områden som bokar allra bäst bland Vings reguljärflygspaketerade resmål är Indiska oceanen som ökat med 80 procent det senaste året. Ökningen beror dels på att allt fler flygbolag börjar trafikera området, vilket både pressat ner priserna och gjort öarna mer tillgängliga, men har också att göra med att många svenskar har fått upp ögonen för Indiska oceanen även sommartid. Det stämmer även överens med Vings övriga bokningsstatistik där bokningarna till långväga resmål sommartid har fördubblats jämfört med förra året.

Drömmen om ett turkosblått hav, paradisstränder och romantiska solnedgångar lockar svenskarna och Seychellerna, där Ving är största researrangör, har ökat med 80 procent det senaste året. Samma ökning ser Ving på Maldiverna och Mauritius. Störst ökning står dock Zanzibar för med 184 procent. I Indiska oceanen kan Ving även erbjuda exotiska tvåveckorskryssningar i samarbete med rederiet Costa Cruises till spännande resmål som bla Madagaskar, Seychellerna och Reunion samt Sri Lanka och Indien.

Allt fler tar också med barn på exotiska resor. Hos Ving har antalet vuxna som reser med barn till långväga resmål, med reguljärflyg, ökat med 23 procent det senaste året. Allra störst ökning har resmål som Mauritius och Krabi samt Maldiverna. Den populäraste destinationen bland barnfamiljer är dock Phuket i Thailand, men på topplistan finns även Maldiverna och Mauritius. Det visar Vings statistik för reguljärflygspaketerade resor för 2016.

Topp 5: Mest populära resmål bland barnfamiljer 2016 (reguljärflygspaketerade resor)

1. Phuket
2. Maldiverna
3. Mauritius
4. Orlando
5. Bali

3. Service har fått en revival och den personliga servicen är inte på utdöende
I 2016 års upplaga av Semesterrapporten gör Ving en djupdykning på temat service. Rapporten visar att den personliga servicen inte är på utdöende, men att kraven och förväntningarna på bra service har förändrats. Vings tes i årets Semesterrapport är att bra service har fått en revival och att den blir allt viktigare för företag för att kunna särskilja sig från sina konkurrenter. Kundernas tålamod blir allt kortare, inte minst i takt med att tekniken utvecklas. Får man inte den service man efterfrågar är steget till att byta leverantör inte långt borta. Därför är det a och o för företag att kunna erbjuda bra service, både på ett effektivt och personligt sätt.

Men bra service handlar inte bara om hur den levereras. Det är minst lika viktigt hur kunden upplever mötet med företaget rent emotionellt. De företag som lyckas kombinera de hårda och mjuka servicevärdena och som erbjuder unika lösningar tror vi kommer att vara morgondagens vinnare.

Semesterrapporten bygger på både interna och externa undersökningar. Den bygger också på de diskussioner som ägde rum under Ving Advisory Board i september 2016, där en samling människor inom olika branscher och områden fick diskutera olika aspekter på temat service. Diskussionerna under Ving Advisory Board och de olika undersökningarna ledde fram till fem tydliga trendspaningar.

I rapporten presenterar även Ving en egen servicemodell och ”Servicens 7 F”, som visar vad företag måste ha koll på om de vill lyckas med sitt servicearbete. De fem spaningarna pekar alla klart och tydligt åt ett håll: ett företag som lyckas erbjuda sina kunder bra service har större möjlighet att särskilja sig från sina konkurrenter – och större chans att bli kundens förstahandsval. Om service levereras på rätt sätt ger den ett mervärde för kunden och man är då mer benägen att rekommendera ett företag till vänner och bekanta.

Ladda ner hela Semesterrapporten här:

4. Klassikerna i topp
De gamla klassiska resmålen fortsätter att toppa listan över de populäraste resmålen hos svenskarna. I topp ligger Gran Canaria och Mallorca, som funnits i Vings program sedan 50-talet, men som nu är hetare än någonsin. Den här vintern är trycket på Gran Canaria stort och Mallorca är sommarens bäst bokade resmål. Trots att det var rusning efter resor till Mallorca den gångna sommaren är det redan 10 procent fler som bokat sin resa till den populära ön nu till sommaren, jämfört med samma tid i fjol.

Under 2016 köpte närmare 2 miljoner svenskar en paketresa utomlands. Av dem var det drygt en tredjedel som valde att resa med Ving och allra flest valde en resa till Spanien och därefter till Grekland. I Spanien är det främst Gran Canaria och Mallorca som lockar och i Grekland är det flest som väljer en resa till Rhodos och Kreta, samtliga klassiska resmål som länge varit svenskarnas favoritresmål. Skälet till att dessa klassiker fortfarande finns kvar är att de lyckats förnya resmålet och därmed locka nya resenärer.

5. Vi väljer ett koncepthotell
Allt fler av Vings resenärer väljer något av koncepthotellen och Ving fortsätter att satsa på ännu fler. Till den gångna sommaren lanserades Casa Cook, som blev en omedelbar succé hos gästerna. OBC, Ocean Beach Club, är ett annat koncept som gästerna höjt till skyarna. Därför lanserar Ving två nya hotell till sommaren 2017, ett i vardera konceptgruppen, Casa Cook Kos och Ocean Beach Club Cypern. Liksom på tidigare hotell blandas nordisk design med sydländsk stämning.

De allra flesta känner till Sunwing Family Resorts, för dem som reser med barn, och Sunprime Hotels, för dem som reser utan barn. Sedan tidigare finns även Sentido, Smartline, SunConnect och Club Med i Vings konceptfamilj.

Vings första Sunwing-hotell öppnade redan 1967 och sedan dess har konceptet finslipats i minsta detalj för att familjerna ska få en så bra semester som möjligt. Hotelltrenden hänger ihop med en trend som var tydlig redan i Vings första Semesterapport från 2013 – att vi vill ha det bättre än hemma. På semestern vill vi ha lite snyggare badrum, lite finare utsikt och lite större terrass än hemma. Bara de senaste fem åren har antalet Vingkunder som bor på Sunwing Family Resorts ökat med 28 procent och på Sunprime Hotels är ökningen hela 102 procent.

Casa Cook, som är Vings nyaste hotellkoncept, för den moderna resenären med krav på hög komfort och snygg design, blev en succé redan första sommaren. Där får man en kombination av en avslappnande semesteroas, trendig inredning och möjlighet att uppleva och inspireras av den lokala atmosfären. Konceptet har en tydlig hälsoprofil, vilket märks i både träningsutbud och på menyn. Alla rum på Casa Cook är läckert designade och bjuder på det lilla extra med bl a hängmattor och poolaccess.

6. VR – reseupplevelser på ett helt nytt sätt
2017 är året då Virtual Reality gör entré i resebranschen. VR och AR (som användes i det populära mobilspelet Pokemon Go) var tidigare något som endast användes i spelvärlden. Nu är det enklare än någonsin att implementera det även på andra områden. För företag är det ett helt nytt sätt att nå sina kunder och skapa lojalitet. Virtual Reality, där man med ett par glasögon kan uppleva en helt ny verklighet, t ex ett nytt resmål eller ett hotell, kan bli både en vanlig serviceprodukt och en ny tjänst för researrangörerna. Kanske kommer resebranschens aktörer till och med att kunna ta betalt av kunderna för möjligheten att testa ett nytt hotell eller ett resmål innan de faktiskt bokar resan.

7. Spanien hetare än någonsin
Spanien är svenskarnas turistland nummer ett och blir bara populärare och populärare för varje år som går. Ving har arrangerat resor till landet i över 60 år och erbjuder ett stort utbud med fler än 70 resmål och nära 1 000 hotell att välja bland. Inför 2017 ökar Ving volymen ytterligare med nya resmål som Almeria och Menorca samt en rundresa i Andalusien.Allra populärast är fortsatt Kanarieöarna och Mallorca, som fått ett rejält uppsving de senaste åren med trendiga restauranger och barer och fina hotell.Här har också Ving de populära koncepthotellen Sunwing Family Resorts, O.B.C och Sunprime Hotels. Kanarieöarna, som tidigare varit klassiska resmål vintertid har nu även blivit populära under sommaren. Men det är inte bara öarna som lockar. Ving har ett brett utbud även på fastlandet med resmål som Madrid, Barcelona, Costa del Sol, Costa Blanca, Costa de Almeria, Costa Brava och Costa Dorada. Här är det främst Barcelona och Costa del Sol som är de populäraste resmålen. Många svenska återvänder till Spanien år efter år, något som Vings resepanel från oktober 2016 visade då 5 av 10 svenskar uppgav att de har semestrat i Spanien mer än sex gånger. Främst är det den relativt korta flygresan, sol och bad, det behagliga klimatet och mat och dryck som lockar.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login