Sju tips för att solsäkra barnen i sommar

Av den 6 maj, 2019

Sommaren närmar sig med sol, bad och lek, under årets varma månader kräver barnens hud lite extra omtanke. Men vad ska man egentligen tänka på? Här har vi samlat tipsen du behöver för att solsäkra barnen, med Bamse blir det dessutom både enkelt och roligt. Förpackningarna är lekfullt designade med Bamse, hans familj och vänner.

”Bamse solskyddsserie består av lotion, kräm och spray med skydd mot såväl UVA- som UVB-stålning. De ger ett effektivt solskydd för både barnen och deras föräldrar och är dessutom vattenresistenta. Produkterna är oparfymerade och innehåller endast milda och välbeprövade ingredienser. Alla produkter tillverkas i Sverige”, säger Sanna Hedman, Brand Manager på Trimb Healthcare.

Sju tips för effektivt solskydd

1. Skydda med kläder och solhatt
Solens strålar är starka och barns hud är extra känslig. Grunden i ett bra solskydd är tunna kläder som täcker hela kroppen och en solhatt. Parasoll och soltält är andra bra sätt att skydda barnen mot solen.

För att undvika missfärgningar av kläder från solskyddsmedel – smörj in i god tid innan kläderna tas på.

2. Använd hög solskyddsfaktor
Skydda barnen med milda, oparfymerade produkter med hög solskyddsfaktor. Strålskyddsmyndigheten rekommenderar minst SPF30 för barn.1 Smörj in rikligt med solskydd minst 20 minuter innan barnen ska vistas i solen.

3. Välj produkter med både UVA- och UVB-skydd
Det är viktigt att välja produkter som skyddar mot såväl UVA- som UVB-strålning.Framförallt är det UVB-strålningen som bidrar till att man bränner sig vid mycket solande, men både UVA och UVB är skadligt för huden.

4. Undvik solen när den lyser som starkast
Minimera barns tid i solen genom att låta dem leka, vila och äta i skuggan. Det är extra viktigt att undvika solexponering mitt på dagen, mellan 11.00 och 15.00, när solens strålar är som starkast.Spädbarn och små barn bör inte utsättas för direkt solljus överhuvudtaget.

5. Smörj in flera gånger om dagen

Smörj in regelbundet flera gånger under dagen för att behålla solskyddet, särskilt efter bad och svettning samt torkning med handduk. Tänk också på att solen vanligtvis är starkare utomlands än i Sverige. Det gör det ännu viktigare med solskydd.

6. Släck törsten
För mycket sol är skadligt för hälsan, men även värmen påverkar barnen. Rikligt med vätska är därför a och o under aktiva dagar i sommar. Vatten är den bästa drycken för att släcka törsten.

7. Smörj in huden efter en dag på stranden
Solens strålar och lek i sanden har en uttorkande effekt och efter en lång dag på stranden behöver huden såväl vila, fukt och återhämtning.

Nöje | Sju tips för att solsäkra barnen i sommar
Örebroguiden

Källor:
1) https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/sol-och-solarier/rad-och-rekommendationer/sarskilda-solrad-for-barn/ 
2) https://lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Kosmetika-och-hygienprodukter/Solskyddsmedel/

You must be logged in to post a comment Login