Sju enkla steg för julstädning utan stress

Av den 21 december, 2018

Har du fönsterbrädan full med tomtenissar och en julgran som tar upp halva vardagsrumsgolvet så kan det bli svårt att komma åt och städa hela huset innan gästerna kommer. Det kan vara nog så svårt resten av året.

– Hela tjocka släkten kommer på besök i jul. Din högsta önskan är att alla ska bli mätta och belåtna, så du har haft fullt upp med att köpa mat och julklappar. Men så var det ju det där med städningen också … ”Det finns såklart ett par områden man inte kan hoppa över. Men om du gör lite varje dag underlättar det och du får ett rent hem hela vägen fram till jul,” säger Linda Håkansson, Product Manager hos Freudenberg Home & Cleaning Solutions.

”Två saker är särskilt viktiga när man städar: Det ska vara hygieniskt rent och ordning och reda i de utrymmen du vistas i, t.ex. hallen som ger första intrycket,” menar Linda. som är product manager hos Vileda. Köket och toaletten är första prio, och tricket är att det ska dofta gott och se snyggt ut i de rum där gästerna i första hand kommer att befinna sig. Då kan en vända med golvmoppen och trasan göra underverk. Om du tar lite i taget kan julstämningen så smått komma in och stöket åka ut, helt utan kaos”, fortsätter hon.

Rengöring steg för steg
Du vet mycket väl att det behöver städas, och förmodligen har det inte storstädats sedan slutet av november när julpyntet sattes upp? Men vad kan du komma undan med, och vad ska du börja med? Följ dessa enkla städtips och få ett rent hem till julafton.

1) Städa i städskåpet
Finns det några rengöringsmedel du inte längre använder? Kanske har utgångsdatumet passerat? Borde moppen och trasan bytas ut? Se till att få det gjort nu. Det är viktigt att ha ordning på utrustningen innan du sätter igång.

2) Gör rum för maten
På samma sätt som du gör rum i magen för allt gott på julbordet, ska du också göra plats för den i kylskåpet. Ta ut allt ur kylskåpet och kasta det som är gammalt. Passa på att torka av en hylla åt gången, så det är rent när den nya maten ska in. Ge också kylskåpshandtagen en omgång när du ändå är igång.

3) På med handskarna
Vad är det första du ser när du kommer in genom ytterdörren? Stora vinterkängor, vantar, mössor och halsdukar. Alltihop ligger i en enda stor, rörig hög och bara skriker ”kaos”. Borde det verkligen vara det första dina gäster ser? Se till att göra plats för allt från yllestrumpor till halsdukar i ett skåp, så att golvet är tomt och lätt att torka när släktens skor och ytterkläder också hamnar i hallen.

4) Damm på hjärnan
När dammet ska puts väck är en mikrofiberduk din bästa vän. Den drar till sig damm som en magnet, eftersom att den innehåller statisk elektricitet. Börja med att damma på ytor högt upp, så du får med det damm som kan följa med ned.

5) Julbak och matrester
Är ugnen redo för allt julgodis som ska bakas? Skrubba den både utanpå och inuti med en svamp för att snabbt och lätt få bort envis smuts och fastbrända fläckar.

6) Kaos i köket
Mm, det doftar så inbjudande av julbak och julmat! Men hur ser köket ut efteråt? För att undvika att det ser ut som ett slagfält, se till att du bara har framme det du behöver. Diska och städa under tiden, så att du inte har för mycket plock och städ att ta hand om när de andra sitter med lussebullarna.

7) Bonustips
Det räcker att ta sig an ett litet projekt ett par minuter om dagen så att det inte känns så tråkigt, eller så kan du göra det till en kul aktivitet. Om du städar själv kan du belöna dig själv med julgodis varje gång du är färdig med en uppgift. Om ni är flera som städar kan ni göra det till en lek, och se vem som kan få mest gjort på en halvtimme. När all julmat är uppäten kan ni slå tärning, och varje gång någon slår en sexa ska den personen ut i köket och diska. På så sätt kan ni turas om.

Nöje
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login