Sirpa Kähkönen i samtal med Merja-Liisa Heikkinen från Finlandsinstitutet

Av den 12 april, 2017
Författarporträtt Sirpa Kähkönen
Foto: Tommi Tuomi 2014

Torsdagen den 20 april kl. 18.30 besöker författaren Sirpa Kähkönen Örebro stadsbibliotek.

Sirpa Kähkönen är känd för sina många verk om Finlands moderna historia, speciellt den historiska romanserien om Kuopio under vinter- och fortsättningskriget. Romanen Graniittimies (Granitmannen) som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2016 är en berättelse om de finska ungdomar som reste till den unga Sovjetunionen på 1920-talet och bosatte sig i Sankt Petersburg. Boken kommer i svensk översättning hösten 2017. Sirpa Kähkönen har skrivit facklitteratur, pjäser och ett tiotal romaner varav tre har nominerats till Finlandiapriset. Hon är också ordförande för finska PEN. 

Samtalet är på svenska och finska, med möjlighet att ställa frågor och få svar både på svenska och finska. Merja-Liisa Heikkinen från Finlandsinstitutet är samtalsledare.

Om romanen Granitmannen:
”Fulla av framtidstro överger Klara och Ilja allting, till och med sina finska namn, och åker skidor i 600 kilometer till utopins portar. Det nygifta paret vill vara med och bygga upp ett nytt, fritt och rättvist samhälle. Året är 1922 och platsen Petrograd. Under åren efter inbördeskriget i Finland var det tusentals kommunister som frivilligt hoppade av eller fördes med våld, ”skjutsades”, till Sovjetunionen. Men det som mötte dem bakom östgränsen var inte ett arbetarnas paradis, utan en hård överlevnadskamp i nöd och elände, slutligen Stalins förföljelser och i många fall en död som folkfiende. Drömmarna krossades och de röda idealisterna hade till sist inget hemland någonstans.” (Nordiska Rådet)

» Mer info här «

Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

Arr: Finlandsinstitutet i samarbete med Örebro kommun (Finskt förvaltningsområde och Örebro stadsbibliotek). Författarbesöket är en del av programmet för Finlands 100-årsjubileum.

You must be logged in to post a comment Login