Shakespeares Stormen drar in på Örebro Teater

Av den 8 november, 2016

Den 3 december har William Shakespeares Stormen premiär på Örebro Teater. Föreställningen produceras i samarbete med Riksteatern som genomför en rikstäckande turné både på stora scener och mindre spelplatser under våren 2017. För regin svarar Michael Cocke, konstnärlig ledare på Örebro länsteater.

Stormen räknas idag som en av Shakespeares mest älskade pjäser, föreställningen är också en av hans sista.

Ett skepp förliser i en storm och dess passagerare spolas i land på en mystisk ö. Isolerade från varandra vet de inte vem som överlevt, och om de någonsin ska kunna komma därifrån. Ön blir en plats för dem att rannsaka sig själva och börja fantisera om andra sätt att leva. En furste börjar drömma utopiska drömmar. Ett kungabarn upptäcker glädjen i enkelheten och det hårda arbetet. En narr och en drucken betjänt vill använda öns resurser för fullt tills de tar slut. Men över alltsammans vakar trollkarlen Prospero med sina hårt tuktade naturandar och en plan för att återta makten.

Det blir en fri tolkning med samtida relevans, utan att frångå originalets sagoskimmer. Pjäsens tema om självrannsakan och försoning talar starkt till vår tid. I Michael Cockes regi blir det en magisk föreställning i Prosperos anda med oväntade förvandlingar och mycket musik.

Jag hoppas att vår uppsättning kan bli en inspirerande hyllning till människans förmåga att tänka om och hitta nya lösningar i tider när allt verkar hopplöst, säger regissör Michael Cocke.

Senaste gången som Örebro länsteater satte upp en Shakespeare-pjäs var Hamlet 2013.

Premiär den 3 december 16.00 på Örebro Teater!

Föreställningsfakta
Av: William Shakespeare
Översättning: Jan Mark
Bearbetning: Anders Duus
Dramaturg: Elsa Berggren*
Regi: Michael Cocke
Musik: Christer Christensson
Koreografi: Jimmy Meurling
Scenografi & kostym: Katrin Brännström
Ljus: Ronny Andersson
Mask: Janina Rolfart, Giovanni Indelicato

Medverkande: Malin Berg, Christer Christensson, Mats Jäderlund, Hanna Lekander, Linus Lindman, Aja Rodas, Simon Rodriguez

* praktikant från Stockholms dramatiska högskola

En samproduktion mellan Riksteatern och Örebro länsteater.

Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login