Set Mattsson aktuell med ny historisk krim om 50-talets Malmö

Av den 6 augusti, 2019

Brottslighet i Malmö är inget som hör enbart nutiden till. Författaren Set Mattsson har gjort ytterligare djupdykningar i de historiska arkiven under skrivandet av kriminalromanen Ett hemligt liv – som baseras på verkliga historiska händelser i 50-talets Malmö.

Set Mattssons romanserie om kriminalöverkonstapel Douglas Palm i 40- och 50-talets Malmö når ut till allt fler läsare och lyssnare.

– Många fångas av böckernas atmosfärrika och trovärdiga tidsmiljöer, berättar Historiska Medias förläggare Lena Amurén och fortsätter:

– Samtidigt är brotten i fokus; handlingen bygger delvis på verkliga fall som påtagligt ofta känns aktuella än idag.

Ett hemligt liv tar sin början i maj 1955 då en man anmäls försvunnen. Mannen ifråga är militär med expertkunskaper kring det svenska luftvärnet, vilket gör att säkerhetstjänsten misstänker att han är inblandad i någon spionaffär. Några dagar senare hittas han mördad …

– Det är en kriminalroman men också en skildring av ett samhälle som präglades av trångsynthet och homofobi, vilket blev följden av de ökända så kallade Kejne- och Haijbyaffärerna, säger Set Mattsson själv om boken.

Set Mattsson (född 1956) är författare till de kritikerrosade kriminalromanerna om Douglas Palm i 40- och 50-talets Malmö. Han debuterade år 2012 med Ondskans pris som också var hans slutmanus på Författarskolan i Lund. Set Mattsson är född och uppväxt i Malmö men bor sedan länge i Lund. Han är utbildad sjuksköterska och journalist.

Kultur | Set Mattsson aktuell med ny historisk krim om 50-talets Malmö
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login