Seniorfestivalen firar tio år

Av den 26 september, 2019

Seniorfestivalen pågår 30 september–5 oktober och bjuder på mängder av aktiviteter runt om i Örebro. Festivalen handlar om att främja seniorers hälsa och livskvalitet på olika sätt. Likt tidigare år fylls veckan med föreläsningar, resor, prova-på-träning och öppet hus på flera olika platser. Seniorfestivalen invigs 30 september kl. 12.30 på Olof Palmes torg.

Seniorfestivalen fyller tio år i år. Under åren har festivalen vuxit i omfattning och blivit ett av Örebro kommuns största evenemang. Festivalen grundades efter en idé av Maidi Ward. Inspirerade av Pridefestivalen gjorde de en skrivelse till Örebros pensionärsföreningar och Örebro kommun. Idén blev verklighet och sedan dess anordnas varje år en festival för alla som känner sig som senior.

-Festivalen äger alltid rum första veckan i oktober och lockar varje år över 6000 personer till de olika evenemangen. Vi hoppas på lika många deltagare i år och att aktiviteterna ska inspirera målgruppen att till exempel fortsätta besöka en träffpunkt eller börja med en ny aktivitet, säger Sofia Green, seniorlots, Frivillig och hälsofrämjande enheten.

Invigning med musik och mingel
Festivalen invigs med fika och underhållning med Lyrans musikkår på Olof Palmes torg måndag 30 september kl. 12.30. Senare under dagen kl. 13.20 flyttar invigningen in på Club 700 där det bjuds på invigningstal, mingel, musik och frågesport. Camilla Weckström, enhetschef för Frivillig och hälsofrämjande enheten hälsar välkommen och John Johansson, ordförande i Programnämnd Social välfärd invigningstalar.

Urval från programmet
På tisdagen är det bland annat vernissage på Centrumgården Betelkyrkan, där seniorer som inte är etablerade konstnärer får chans att ställa ut sin konst. På onsdagen hålls det traditionella Seniorvarvet som är en uppskattad tipspromenad med kluriga frågor och övningar. Det kommer även finnas föreningar på plats och tillfälle att prova på boule och sittdans. Seniorvarvet äger i år rum vid Karlslunds Motionscentral.

Under torsdagen uppmärksammas den nationella kampanjen ”Balansera mera” som syftar till att förebygga fallolyckor bland seniorer. De som kommer till Tegelbruket mellan kl. 9-15 har möjlighet att prova på fallträning, göra balanstest, lyssna till seminarier om hälsa och ta del av utställare på plats.

Festivalen avslutas lördag 5 oktober kl. 10-16 med en stor mässa på Conventum Arena med över 90 utställare så som företag, föreningar och studieförbund. Efter mässan är det dags för underhållning på Conventum Kongress. Dörrarna öpnnas kl. 16. Kalle Moraeus med musikanter kommer stå för musikunderhållningen och komikern Ann Westin kommer bjuda på en inspirerande föreläsning.

Du hittar fullständigt program på orebro.se/seniorfestivalen

Programblad finns att hämta på Örebro kommuns Servicecenter, Drottninggatan 5, på biblioteken runt om i Örebro kommun samt på de kommunala träffpunkterna för seniorer.

Arrangörer
Seniorfestivalen arrangeras av Örebro kommuns seniorlotsar, handläggare Kultur för seniorer och representanter från Örebro kommuns pensionärsföreningar samt civila samhället.

Nöje | Seniorfestivalen firar tio år
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login