Säsongsstart på Siggebohyttan

Av den 6 juni, 2018

På lördag den 9 juni öppnar Siggebohyttans bergsmansgård för säsongen. Kaffestugan håller öppet, butiken är nyladdad och i år är sommarens program fyllt med både musik, föreläsningar och familjeaktiviteter.

Bergsmansgården Siggebohyttan, belägen mellan Lindesberg och Nora, med utsikt över sjön Usken, är en riktig pärla. Miljön utgör en unik helhet och består av en mangårdsbyggnad från 1790, loftbod, stall, smedja och drängstuga, som numera hyser en kaffeservering. Mangårdsbyggnaden är 40 m lång, innehåller 14 rum och tre kök, och här kan man uppleva ett förmöget bergsmanshem som det såg ut för ca 150 år sedan. 

Besökare kan också ta del av en mängd olika evenemang under sommaren på Siggebohyttan. Först ut är en konsert med Hyttsextetten söndagen den 10 juni. Orkestern består av medlemmar från Guldsmedshyttans musikkår och man spelar mässingsmusik med anknytning till Bergslagen. 

Sommaren fortsätter med traditionellt midsommarfirande arrangerat av Öskeviks allmänna byförening. Under ett par sommarveckor fylls sedan hela Bergslagen med barn- och familjeaktiviteter under Bergslagens familjeveckor. På Siggebohyttan är årets tema slöjd för alla åldrar. Under ledning av kunniga instruktörer får man prova på slöjd – alla utifrån sin ålder och förmåga – med traditionella redskap och material. 

Vidare fortsätter programmet med en föreläsning med Christopher O´Reagan, bland annat känd från TV-programmet Det sitter i väggarna. Arrangemanget  går av stapeln den 3 juli och är en del av Noras och Lindesbergs gemensamma stadsjubileum ”Tillsammans 750 år”. Det kommer att handla om 1700-talet och genom brev, dagböcker och tidningar kommer vi nära människorna som levde då. 

En mer lokal föreläsare kommer till Siggebohyttan den 22 juli. Det är Åke Mossberg från Nora, känd samlare av fotografier och kunnig lokalhistoriker. Åke Mossberg berättar och visar bilder från gamla tiders Bergslagen, och bland annat några nya fynd av äldre bilder av Siggebohyttan. 

Ytterligare tre söndagar under sommaren kommer Siggebohyttan att fyllas av musik. Förutom Hyttsextetten kommer sedan temat under två tillfällen vara folkmusik, först med Bärsglslaget och sedan Örebro spelmanslag. Säsongens sista programpunkt äger rum den 5 augusti. Då är det Finska Landskapskören som underhåller med fyrstämmig sång på finska. Repertoaren består av de klassiska sångerna från den finska musikens ”guldålder” med verk bland annat av Jean Sibelius, Toivo Kuula och Leevi Madetoja.

Som vanligt erbjuder Siggebohyttan förutom kaffestuga, vackra omgivningar även gott om plats för picknickfilten. Fram till den 19 augusti är det öppet onsdag – söndag 11-17. Dagligen erbjuds en guidad visning av mangårdsbyggnaden, som ingår i entréavgiften.


Hela sommarprogrammet på Siggebohyttan:

10 juni 15.00 Konsert med Hyttsextetten

17 juni 15.00 Musik med Bärglsaget

22 juni 10-17 Traditionellt midsommarfirande

27-29 juni 12-15 Sommarslöjd på Siggebohyttan – prova på-aktiviteter för alla åldrar.
En del av Bergslagens familjeveckor. 

3 juli 18.00 Försvunnet så som en dröm – Föreläsning med Christoffer O’ Reagan. 
Arrangör: Tillsammans 750 år. Lindesberg och Noras jubileumsprogram

22 juli 15.00 Bilder från Bergslagen – Åke Mossberg

29 juli 15.00 Musik med Örebro spelmanslag 

5 augusti 15.00 Finska landskapskören 

Guidad tur i mangårdsbyggnaden dagligen kl 13.00.
Entré 50 kr.

Kultur & Musik | Siggebohyttan
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login