Sandra Ilar och Martin Soneby skämtade till det på Villa Strömpis

Av den 6 juli, 2017

Sandra Ilar och Martin Soneby stod för standup-akten på Humor på Holmen på Villa Strömpis, en nykomling (för mig i alla fall) och en veteran i genren.

Först ut var Sandra Ilar, en helt ny bekantskap för mig, brutalt och rått symboliserar hennes standup. Det var gränslöst och uppfriskande, i början, Sandra sparkade åt alla håll och kanter. Anledningen till att hon är så brutal beror på att hon skriver dåliga snälla skämt, vilket hon bevisade.

Sandra började högoktanigt och skämten gick hem bra, hon pushade skämten genom höga läten för att poängtera. Det är inga fel att göra det då och då för att lyfta vissa skämt, men Sandra använde sig av den metoden lite för ofta. En bit in i akten tonade hon ner det hela, och det blev rent ut sagt, lamt, mjäkigt helt utan udd. Det hade varit bättre att sprida ut det högoktaniga, lägga in det för att höja upp akten sett över hela tiden.

Sandra Ilar får hela….

Kvällens headliner Martin Soneby visade upp en helt annan nivå, det märktes att han har varit med ett tag. Humorn var mer laid back men trots det hårt och träffsäkert, vardagsbetraktelser med en riktigt sjuk twist.

Martin tappade också märkbart mot slutet även om han höll en högre nivå sett över hela akten och den röda tråden tunnades ut betänkligt, trots det räddade han upp det hela med sista skämtet och publiken fick skratta riktigt ordentligt.

Martin Soneby får hela….

Jag älskar när humorn är rå, brutal på gränsen till det tillåtna, vilket är grymt mycket i stand up. Men det ska även göras med en viss finess för att det ska fungera, man kan inte bara gå ut på scenen, gapa, skrika och dampa runt för att det ska gå hem.

Standup kräver så mycket mer än så, det gäller att ha en röd tråd, lägga in effekterna på rätt plats för att höja skämten. Veta när man ska göra en paus för att skämten ska sjunka in hos publiken, smattrar man bara på blir det som ”bombmatta” av skämt där man inte riktig hänger med och kan urskilja saker och ting.

⇓⇓ Kolla in bilderna från Humor på holmen ⇓⇓

Anders Olofsson, Nöje | Örebro
Örebroguiden

 

Fotograf
Karl-Johan Sandberg
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login