Sanatoriet vinnare av Örebro kommuns byggnadspris

Av den 21 december, 2019

I år gick Örebro kommuns byggnadspris till Sanatoriet, ett bostadshus med en unik karaktär i skogen söder om Adolfsberg, Sanatorieskogen 7A-7C. 

Byggnadspriset delades ut vid en ceremoni fredagen den 20 december. Syftet med priset är att lyfta fram goda exempel på hur arkitektur kan bidra till staden som helhet och inspirera beställare och arkitekter i framtida projekt. Priset delas ut av Byggnadsnämnden i Örebro kommun. 

Örebro kommuns byggnadspris 2019 går till Sanatoriet
Vinnaren av 2019 års byggnadspris är ett bostadshus med en unik karaktär, Sanatoriet i skogen söder om Adolfsberg, Sanatorieskogen 7A-7C. Byggherre och entreprenör av projektet är KBB Fastigheter. Arkitekt och Sakkunnig kulturvärden, Arkitektur och Byggnadsvård, ansvarig arkitekt Ida Westergren.

Årets vinnare av byggnadspriset. Foto: Örebro kommun

Motiveringen:
Det nedlagda Sanatoriet från 1900-talets början har genom en omsorgsfull och varsam ombyggnad åter fått liv och förvandlats till ett bostadshus med en unik karaktär. Stadsarkitekten Magnus Dahlanders nationalromantiska institutionsbyggnad rymmer moderna lägenheter med fina boendekvaliteter och välanpassade tillägg. De nya gårdshusen är karaktärsstarka inslag som bidrar till en genomtänkt helhetsmiljö kring Sanatoriebyggnaden. Ombyggnaden är ett lyckat exempel på att en 100 år gammal byggnad med stora kulturvärden genom medvetenhet och kreativitet kan förädlas till en attraktiv och alldeles unik boendemiljö. Sanatoriet är därför en värdig pristagare av Örebro kommuns byggnadspris 2019.

Om byggnadspriset
Örebro kommuns byggnadspris delades ut för första gången 2001 i sin nuvarande form. Redan 1981 instiftade kommunen ett ombyggnadspris. Under arkitekturåret 2001 fick priset den bredare målgrupp det har idag. Kommunen vill bredda diskussionen om arkitekturen och samhällsbyggandet genom att lyfta fram goda exempel. Syftet är att stimulera byggandet av en estetiskt, socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar stad. Priset består av en bronsplatta utformad av konstnären Rune Nordström.

Nöje | Sanatoriet vinnare av Örebro kommuns byggnadspris
Örebroguiden

Källa Örebro Kommun

You must be logged in to post a comment Login