Sallatsladda inför loppet

Av den 10 maj, 2018
Sallat innehåller nitrat som hjälper dig att öka prestationen.

Ska du springa något lopp i vår? Att ladda upp med kolhydrater, vätska – och sallat – är en bra början, i sallat finns nämligen ett ämne som heter nitrat. I kroppen omvandlas det till kväveoxid, som gör att blodflödet går smidigare så du orkar springa lite längre.

– Sallat innehåller mycket som är nyttigt, berättar Per-Ove Kårfors, ordförande i Sveriges ört- och sallatsodlare. Förutom nitrat innehåller det flera sorters vitaminer och mineraler.

Nitrat är giftigt om man äter för mycket av det, men i måttlig mängd har det istället fantastiska effekter på kroppen. Det sänker både blodtryck och ökar prestationen. I kroppen omvandlas nitrat till kväveoxid. Kväveoxid gör så att blodkärlen vidgas så att transporten av blod och syre fungerar bättre. Resultatet blir att du orkar springa eller cykla längre innan du blir trött.

Förutom i sallat finns nitrat även i spenat, rödbetor, rädisor och rabarber. Så ska du springa eller cykla ett lopp gör du klokt i med start tre dagar innan förbereda dig genom att öka:

Sallatsintaget: 
Alla sorter är bra. Satsa på tre portioner per dag och ät såklart gärna andra grönsaker, frukt och bär också.

Kolhydratintaget: 
Ät lite större portioner än normalt av gröt, müsli, pasta, ris etc och lägg gärna till ett extra mellanmål per dag.

Vätskeintaget: 
Kolhydraterna binder vätska så att dricka extra mycket är viktigt. Dessutom ger det dig en vätskereserv som du har nytta av under loppet.

– Tack vare den gröna trend som råder kan vi se att intresset för våra sallater ökar, säger Per-Ove Kårfors, men långt ifrån alla känner till alla nyttigheter som faktiskt finns i sallaten. Tänk att de till och med kan göra oss mer uthålliga!

Sallat eller sallad, vad är det för skillnad egentligen?
Jo, när vi pratar om råvaran så heter det sallat, när vi gör något med sallaten – blandar den med andra sorter eller tillsätter andra grönsaker, då har vi gjort en sallad.

You must be logged in to post a comment Login