Sallad populäraste lunchen i sommar

Av den 30 juli, 2018

Nu tar en stor del av befolkningen ledigt och njuter av semester, uteserveringar och god mat. Men vad äter svenskarna helst under sommaren? Svaret är sallad, det visar en färsk undersökning av Sifo gjord på uppdrag av Picadeli.

Picadeli har frågat svenska folket om deras lunchvanor och kan konstatera att var tredje svensk helst äter sallad till lunch under sommaren. Mest populär är kycklingsalladen, följt av räksallad och laxsallad.

-Sallad är fräscht och enkelt och passar de flesta smaker. Det är lätt att anpassa ingredienserna efter olika preferenser genom att lägga till mättande protein som kyckling eller fisk, eller skapa en helt vegansk sallad med exempelvis goda bönblandningar eller andra växtbaserade proteiner, säger Lisa Isakson, marknadschef på Picadeli.

Sallad och vegetariskt populärt bland unga medan äldre väljer husman
Sifoundersökningen visar också att unga svenskar i åldern 16-34 år i större utsträckning väljer sallad (35 procent) och vegetarisk mat (13 procent) under sommaren. Bland äldre i åldern 56-79 år är det förvisso 29 procent som väljer sallad, men endast fem procent som väljer vegetariskt. Istället är det husmanskost som är populärast bland äldre (33 procent).

Mer ur undersökningen
I Malmö är vegetarisk sallad populärast till skillnad från Stockholm och Göteborg som föredrar kycklingsallad.
Nästan varannan kvinna (46 procent) uppger att de föredrar sallad under sommaren.
Var tredje svensk äter helst sallad till lunch under sommaren följt av husmanskost och vegetarisk mat.
Husmanskost är populärast utanför storstadsregionerna, men där är även utbudet mindre.

Sveriges 5 populäraste sallader 2018
1.Kycklingsallad
2.Räksallad
3.Laxsallad
4.Vegetarisk sallad
5.Skinksallad

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login