Så undviker du kräksjuka i julbordstider

Av den 7 december, 2016

December innebär julbordstider samtidigt som vinterkräksjukan härjar. Kombinationen av många människor i samma lokaler med mat som står framme under lång tid kan bli mycket olycklig. Orsakerna till magsjuka kan vara flera och kan orsakas både av dålig livsmedelshantering och infektioner från anda julbordsgäster. Så se upp med vad du äter och tvätta händer noga. Då kan du bryta smittkedjan.

Vanligaste orsaken till vinterkräksjuka vid julborden är andra julbordsgäster som sprider virus vidare genom kontakt med maten.

Omständigheterna på ett julbord är perfekta för att bakterier ska växa till sig och mat som gravad lax, charkuterier och ägg är känsliga för bakterieangrepp. Under rätt omständigheter kan bakterieceller dela sig var tjugonde minut. På sex-sju timmar kan alltså över en miljon bakterier skapas från en enda bakterie.

Att veta exakt vad som orsakat magsjuka är svårt. Smitta som kommer från ett livsmedel handlar om matförgiftning som är svår att upptäcka. Den orsakas av bakterier som följer med maten och som förökas i tarmen, vanligtvis campylobakter. Rätt hantering av maten minskar risken för bakterietillväxt, men har det bildats bakteriegifter, toxiner, så förstörs de inte av kokning.

Den vanligaste orsaken till smittspridning är dock vinterkräksjuka som orsakas av så kallade norovirus, viruset kan spridas vidare både av personer som hanterat maten vid tillagningen och av buffégäster som kommer i kontakt med maten. Man behöver inte själv vara sjuk för att bära på viruset och på så sätt förorena maten med bakterierna.

Bryt smittkedjan!
Om du tror att du är sjuk så stanna hemma, men om du inte vill missa julbordet så finns det bara ett effektivt sätt att hålla bakterierna borta, tvätta händerna!

Det allra viktigaste är att tvätta händerna noga. Under minst tjugo sekunder bör man tvåla in och gnugga händerna ordentligt. Många har med handdesinfektion när de går ut för att skydda sig från förkylningar och kräksjuka, men det räcker inte. Handdesinfektion kan användas som ett komplement till handtvätten, men aldrig ersätta den, säger Ingalill Karlsson, kategoriansvarig på hygienföretaget Initial.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login