Så tjänar du pengar på dina oanvända saker i sommar

Av den 11 juli, 2018

Svenskarna planerar att spendera 22 500 kronor i snitt under semestern och barnfamiljer i snitt 25 800 kronor. Det visar Blockets undersökning som har tagits fram av Kantar Sifo. Ett sätt att finansiera sommarens nöjen är att vända sig till köparna på andrahandsmarknaden. Här är topplistan över vad som säljer snabbast på Blocket i sommar där bland annat trädgårdsmaskiner och cyklar finns med.

– För den som vill dryga ut semesterkassan i sommar finns det tusenlappar att tjäna genom att rensa ut i stugförråd och sjöbodar och sälja av saker som är i säsong. Fritidshusägare kan också ta tillfället i akt och hyra ut sitt fritidsboende de veckor huset står tomt, säger Elin Mattsson, presskontakt på Blocket.

Blocket listar kategorierna med hög efterfrågan under sommaren:

Semesterfirare letar boende i Sverige
Endast fem procent av svenskarna säger att de hyr ut sitt boende (permanent eller fritidsboende) under den tid de själva inte är där. Det visar Blockets undersökning som har genomförts i samarbete med Kantar Sifo. Här finns potential att tjäna tusenlappar på att hyra ut sitt boende då efterfrågan att hyra generellt är hög under sommaren.

Båtfolket är aktiva
Motor- och segelbåtsfolket letar efter båtar på andrahandsmarknaden och mest sökta båttypen är den allt mer populära snipan. Bland motorbåtarna är Nimbus, Buster och Ryds i topp bland mest sökta varumärkena och bland segelbåtarna är Bavaria, Maxi och Najad populärast. Med båtar tillkommer också båttillbehör och nu är en bra tid att rensa ut bland annat åror, båtmotorer och fendrar.

Cykelintresset fortsätter rulla på
Cykelintresset är stort på Blocket framförallt under sommarhalvåret. Efter att den nya elcykelpremien infördes i början av året har framförallt elcyklar blivit populära bland köparna som är den mest sökta cykeltypen. Förutom elcyklar söker många efter klassiska damcyklar och lådcyklar till tävlingscyklar, downhill och trehjulningar för de allra minsta.

Hemmafixarna tar inte semester
Under semestern tar många tag i byggprojekt och renoveringar hemma eller på lantstället. Fönster är det mest sökta ordet. Många söker även efter dörrar, kök, sten, plattor och verktyg. Vitvaror som kyl & frys är också populärt bland köparna och toppar även listan på vad som säljer snabbast på Blocket i sommar.

Trädgårdsfolket blommar ut
Många tillbringar mycket tid hemma i trädgården under semestern och letar därför efter diverse saker för utomhussäsongen. Gräsklippare är det mest sökta ordet och många söker också efter trädgårdsmaskiner men även växthus till tomten. Andra vill förnya uteplatsen och letar efter trädgårdsmöbler, parasoll och grill.

Aktiv semester för friluftsmänniskor och golfare
Under sommarmånaderna är utbudet av vandringsutrustning som störst på Blocket. Många letar efter utrustning inför vandringsturerna. Tält är det mest sökta ordet inom kategorin Hobby & fritid och golf det mest sökta ordet inom kategorin Sport & fritid. Många söker även efter vattensport med allt från kajak och kanot för naturfantasten och vattenskidor för den som gillar fart och fläkt.


Blockets säljtips – så får du sakerna sålt i sommar:

 1. Sätt ett bra pris
  Titta på vad andra satt för priser för liknande varor och anpassa dig efter det. Vill du få dina bra saker sålda snabbt så kan ett knep vara att sätta ett lägre pris.
 2. Ta bra bilder
  Placera din pryl mot en ren miljö så att bakgrunden inte tar fokus från det du vill sälja. Fotografera gärna i dagsljus och kolla så att din bild är skarp innan den publiceras. Suddiga och oskarpa bilder fångar inte köparens intresse lika väl. Ta gärna fler bilder ur olika vinklar.
 3. Sälj under säsong
  Tänk på att sälja saker som är i säsong som många kan tänkas söka efter. Sälj av utemöblerna, trädgårdsprylarna och båttillbehören nu i sommar och avvakta med att sälja av vintersportprylar, takboxar och liknande till vintern.
 4. Skriv en tydlig rubrik och annonstext
  Fundera på vad du skulle behöva veta om det var du som var köparen. Ta med information som tex varumärke, mått och modellnamn. Var ärlig, skriv ut eventuella fel och skador. Kör gärna en stavningskontroll. En rättstavad text ger ett bättre intryck.
 5. Förnya och hamna först
  Genom att förnya annonsen hamnar din annons högst upp i sökresultatet.

Kategorierna som säljer snabbast på Blocket i sommar:

 1. Kyl & Frys
 2. Telefoner
 3. Tvättmaskin & Torktumlare
 4. Biljetter
 5. Diskmaskin
 6. Surfplattor
 7. TV & Projektor
 8. Trädgårdsmaskiner
 9. TV-spel
 10. Trädgård & Uteplats
 11. Damcyklar
 12. Spis & Micro
 13. GPS & Navigering
 14. Säng & Sovrum
 15. Hyllor & Förvaring

Mest sökta orden på Blocket just nu:

 1. Bilar
 2. Bortskänkes
 3. Cykel
 4. Husbil
 5. Moped
 6. Soffa
 7. Utemöbler
 8. Gräsklippare
 9. Båtar
 10. Fönster
 11. Telefoner
 12. Kajak
 13. Skrivbord
 14. Elcykel
 15. Säng

Prylar | Blocket
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login