Så tar du snygga matbilder i sommar

Av den 8 juni, 2018

Sommaren närmar sig i rask takt och snart fylls våra sociala flöden av semesterbilder och inte minst med bilder på mat. Men hur fotar man egentligen maten så att den ser lika god ut som den smakar? Mobiltillverkaren Huawei delar inför semestern med sig av de bästa tipsen på proffsiga matbilder.

Huaweis senaste nyhet P20 Pro med en trippelkamera från Leica i kombinationen med AI gör det enkelt för vem som helst att ta proffsiga bilder. Telefonen har hyllats av experter runt om i världen och tilldelats såväl svenska som internationella utmärkelser. AI-funktioner hjälper exempelvis till med tekniska inställningar, ramar in objektet och ser till att bilden blir rät.

Men för dem som önskar ta sitt fotograferande till ytterligare en ny nivå delar Huawei nu med sig av sina bästa tips till aptitligare matbilder.

Ljuset är viktigt
Ljussättning är A och O när det ska fotas och det är därför viktigt att hitta rätt ljus. Just mat fotas bäst i mjukt, naturligt ljus. Bilderna ovan fotades med en Huawei P20 Pro och tack vare dagsljusets skuggor i bilden till vänster lyfts salladens detaljer fram. Det ger bilden ett fylligare och tredimensionellt uttryck. I exemplet ovan är funktionen Master AI aktiverad, en funktion som känner av vad som fotas och justerar inställningarna utifrån vad den identifierar. Master AI har exempelvis känt av att mat är bildens objekt och anpassat inställningarna så att de livliga färgerna framhävs. Bilden till höger togs inomhus och AI-funktionen gör att färgerna är starka. Jämfört med bilden till vänster är dock inomhusbilden plattare. Detta är ett tydligt exempel på vilken viktig roll ljuset spelar. Håll det enkelt

Var inte rädd för att hålla det enkelt. Välj en minimalistisk bakgrund och lek med färgkontraster. Tänk på att inte lägga upp för mycket mat på tallriken och torka av den från fläckar som förstör kompositionen. När du väl fotar maten, testa några olika vinklar och undvik att plåta för högt uppifrån. Om du använder rekvisita bör dessa tillföra något extra till bildens berättelse, till exempel matlagningsredskap eller råvaror som du använt för att tillaga maträtten.

Fem snabba tips för bättre matbilder:

  1. Fotografera i naturligt dagsljus för en tredimensionell känsla
  2. Välj en minimalistisk bakgrund
  3. Servera maten snyggt på en tallrik och tänk på att inte lägga upp för mycket mat
  4. Fota hellre lite närmre än för långt ifrån
  5. Använda rekvisita som färska råvaror eller bestick

Nöje | Huawei P20
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login