Så tar du hand om dina ögon i höst och vinter

Av den 12 oktober, 2018

Precis som med torr hud drabbas hundratusentals svenskar av problem från ögonen under hösten och vintern. Torra ögon kännetecknas av obehag i ögat med eller utan synstörningar. Eftersom symtomen skiftar är det dock inte alltid lätt att veta att det är torra ögon som man drabbats av. Kylan och de kalla vindarna kan förvärra problemen. Även den torra och varma inomhusluften kan trigga besvär.

”Många känner sig trötta och irriterade i ögonen efter en dag framför datorn. Att det kan handla om torra ögon är det nog färre som känner till. Att ha en handkräm på skrivbordet under höst och vinter är vanligt. Det är lika viktigt att hjälpa ögonen med fukt och skydd, så prova att ha en flaska ögondroppar tillhands”, säger Maria Hedström, Brand Manager på Théa Nordic.

Torra ögon är vanligt och många upplever besvär när de vistas i särskilda miljöer, exempelvis blåst och kyla. Vanliga symtom är sveda, skav, klåda, irritation, gruskänsla och dimsyn. Ögonen kan bli röda och känsliga för ljus. Det är inte heller ovanligt att de rinner när tårkörtlarna försöker kompensera för uttorkningen. Dessbättre går det enkelt att lindra besvären som uppstått.

Steg 1 – Ögondroppar
Det första steget vid torra ögon är att använda ögondroppar som både ger fukt och smörjning samt skyddar ögats celler mot uttorkning. På så vis lindras symtomen. I de nordiska riktlinjerna för behandling av torra ögon står att ögondropparna ska vara utan konserveringsmedel, samt att den nya generationens ögondroppar innehåller cellskyddande trehalos.

Tips! Thealoz Duo är de enda ögondropparna som innehåller trehalos kombinerat med hyaluronsyra. De är snälla mot ögonen och innehåller därför inga konserveringsmedel. Thealoz Duo ger både återfuktning och cellskydd så att ögonen får hjälp att komma i balans. Inspirationen kommer från naturen och är ett nytt och effektivt sätt att behandla torra ögon.

Steg 2 – Ögonlocksrengöring
Steg två vid torra ögon är daglig rengöring av ögonlocken och huden kring ögonen. I de nordiska riktlinjerna för behandling av torra ögon rekommenderas skonsam rengöring anpassad för det känsliga ögonområdet. Ögonlocksrengöring kan också leda till en bättre effekt av behandlingen med ögondroppar.

Tips! Blephaclean är sterila våtservetter som rengör ögonlock, ögonfransar och den känsliga huden kring ögonen. Förutom sin rengörande förmåga stimulerar Blephaclean även läkning och nybildning av hud samt återfuktar och skyddar huden. Det är skonsamt, enkelt och effektivt och kräver ingen eftersköljning. Blephaclean rekommenderas även av ögonläkare.

Thealoz Duo och Blephaclean säljs receptfritt på apotek och hos många optiker.

Träning & Hälsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login