Så ser svenskarna på VM och snacks

Av den 15 juni, 2018

Estrella har genom Norstat tagit fram statistik på hur konsumenterna ser på snacks och Fotbolls-VM. Spelarna, tittandet och självklart snacksvanorna granskas under lupp.

Vilka spelare bjuder man helst på chips? Är snacksen viktigare än kompisarna? Vilken kändis borde träna 10 000 timmar och joina laget? Estrella har genom Norstat genomfört en undersökning som visar vad och hur konsumenterna tänker om Fotbolls-VM och snacks. Panelen på 800 personer ger oss svaren.

Matchdax = Snacksdax! Eller är det bara en myt?
Det stämmer bra att snacksförsäljningen går upp inför de stora fotbollsmatcherna. Riktigt engagerande matcher ger till och med försäljningsvolymer i klass med midsommar, jul och nyår! 13% av befolkningen uppger att de i och med fotbolls-VM äntligen får en anledning att äta snacks. 11% i åldrarna mellan 18-29 år uppger till och med att snacksen är viktigare än vännerna!

28 % av befolkningen svarar däremot att de inte äter snacks.

Vad är egentligen allra viktigast inför VM-matchen? Och vad är inte så viktigt…
Genomsnittskonsumenten äter i snitt 5,3 kg snacks per år men är det verkligen snacksen som är prio #1 att fixa inför matchen? Svar: JA. 22 % röstar att snacksen är en självklar del av uppladdningen.

 • Mest snackssugna blir ungdomarna mellan 18-29 år, där hela 36 % laddar upp med snacks inför matchen.
 • Näst viktigast för uppladdningen kommer läsken på 20 %, och först på tredje plats med 13 % kommer vännerna.
 • Generation X mellan 45-59 år är något mindre benägna att parkera sig med chipspåsen, där endast 19 % laddar upp med snacks.
 • Men minst viktigt då? Endast lite drygt 2 % av svenskarna bättrar chanserna genom att dra på sig turkläderna.

Vilka peppar mest inför matchen? 
Mellan män och kvinnor är det männen som peppar mest inför matchdax. 62% av männen kommer att se alla (eller försöka se alla) Sveriges matcher. Detta kan ställas mot endast 35% av kvinnorna.

I mellersta Norrland kommer hela 31 % självklart att se alla Sverigematcherna. Så om du söker fotbollsfest för svenska herrlandslaget är det exempelvis Härnösand, Örnsköldsvik eller Härjedalen du ska till.

Men alla laddar inte upp inför matchen…
Uppladdningen inför matchen är viktig för många för att skapa stämning – men i östra Mellansverige är man tvärt om anmärkningsvärt obrydda. Där laddar 65% inte upp alls. Känner du någon från t.ex. Uppsala, Örebro, Västerås eller Mora kan man fråga vad de gör istället

Vilken spelare bjuder vi helst på snacks? 
Panelen på 800 personer har röstat om vilken spelare de helst snacksar med. På listan med samtliga spelare svarar 20% att John Guidetti är den de helst prasslar chipspåsen med. Därefter råder spridda skurar.

Men vilken kändis borde joina laget? 
Det sägs att om man tränar i 10 000 timmar blir man expert, så nu har vi frågat folket vem de tycker borde dra på sig fotbollsskorna och joina svenska herrlandslaget. Måns Zelmerlöw fick inte mindre än 19 % av Sveriges röster. Kanske kickar fotbollskarriären igång efter pappaledigheten, (grattis Måns!)

Tippat- eller otippat högt på listan landar folkkäre Edward Blom med 9 % av rösterna (4:e plats). Om det blir att sparka bollar eller enorma vindruvor på planen återstår med andra ord att se om 10 000 timmar (även det efter pappaledigheten, grattis Edward!).

Snabba guldkorn med Estrella
Undersökningen ur utförd av Norstat på uppdrag av Estrella. 800 personer har svarat på frågor om Fotbolls-VM och snacks.

 • 23 % kommer att se alla Sveriges matcher. Ytterligare 3 % kommer att se alla VM-matcher oavsett land.
 • 34 % av männen uppger att de självklart ser alla Sveriges matcher, mot endast 13 % av kvinnorna.
 • 6 % av personer mellan 18-29 år tycker att det är roligt med gemenskapen, men bryr sig inte om matchen.
 • Den största gemensamma nämnaren för matchuppladdningen är snacks. 22 % av Sveriges befolkning köper snacks till VM-matchen. Endast 2 % tar på sig ”turkläder”.
 • John Guidetti är den spelare vi helst delar chipspåse med, som fick 20 % av rösterna. Röstningen var jämn mellan könen (19 % av männen, 20 % av kvinnorna).
 • Emil Forsberg och Christoffer Nyman skapade störst spricka mellan män och kvinnor. 
  9 % av männen delar helst med Forsberg men endast 4 % av kvinnorna.
  Christoffer Nyman får istället hela 10 % av kvinnornas röst men endast 6 % av männens.
 • Måns Zelmerlöw får 19 % av de totala rösterna när en manlig svensk kändis ska röstas in i landslaget. Danny Saucedo var däremot överlägset större i Stockholm, där han fick Danny 21 % mot Måns 13 %.
 • Topplistan: Vem hade platsat i fotbolls-VM 2018? 
  1) Måns Zelmerlöw 19 % 
  2) Danny Saucedo 14%
  3) Viktor Frisk 10%
  4) Edward Blom 9%
  5) Patrik Ekwall 8%
 • 11 % av personerna mellan 18-29 år tycker att snacksen är viktigare än vännerna. Personer mellan 45-59 år är det bara 1 % som sätter chipspåsen framför vännen. Vänskap blir alltså starkare med tiden!

Nöje
Örebroguiden

Vi på Estrella ser fram emot att ladda upp inför Fotbolls-VM med fun facts och krispiga snacks. Finns det något godare?

You must be logged in to post a comment Login