Så reste vi sommaren 2017 – och reslusten står sig

Av den 13 september, 2017
Svenskarnas reslust visar inga tecken på att avta.

Trots oro i världen visar svenskarnas reslust inga som helst tendenser på att avta. Tvärtom ökade antalet utlandsresor under sommarmånaderna 2017 med knappt 10 procent. Välkända semesterklassiker lockade mest, men en sommarresa till någon av Europas storstäder blir mer och mer populärt. Och höstens intåg skapar ytterligare tryck på utlandsresor. Det visar bokningsstatistik från Ticket Privatresor.

Det är tydligt att vi inte tröttnar på klassiska resmål runt Medelhavet. Mallorca, som under de senaste åren har genomgått en total make-over och nu lockar med vackra stränder, designhotell och restauranger i världsklass, var sommaren 2017 svenska utlandsresenärers absoluta favoritdestination.

– Mallorca har cementerat sin plats i svenska utlandsresenärers hjärtan, och trots en minskning under sommaren 2017 är det fortfarande långt, långt ner till tvåan Kreta. Istället för att förknippas med partyresor för ungdomar är nu Mallorca en destination för en bredare publik, oavsett om du lockas av att slappa vid stranden, utforska designbutiker eller njuta av ett fantastiskt kök, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket Privatresor.

Det framgår också att trots de trygga klassikernas popularitet så påverkas inte svenskarna i samma utsträckning som förut av terrorhot eller attacker. Städer som varit utsatta för attentat, t ex London, Paris och Barcelona, ökar alla sina bokningar kraftigt. Viljan att resa till utsatta destination tenderar som mest att gå ner under en vecka efter dådet, för att därefter snabbt stiga till samma eller till och med högre nivåer som innan attentatet.

Klassiska Kreta och Split, där den sistnämnda raketökade bokningarna med knappt 40 procent, tillhör också de stora vinnarna sommaren 2017. Semesterländerna som står för störst ökning är Kroatien, som ökar med 30,6 procent, Nederländerna, med en ökning på hela 99,7 procent, och Portugal med knappt 35 procent.

– Storstäder har ökat kraftigt i popularitet och går från att vara främst höst- och vårdestinationer till att locka även under sommarmånaderna. London, Amsterdam, Paris, Barcelona, Prag och Lissabon är favoriterna, och står sig även under hösten, säger Katarina Daniels.

Vinnare och förlorare sommaren 2017

Sommarens resmål: Mallorca. Medelhavets klassiker som håller sig fast i toppen.

Sommarens weekendstad: London. Bokningarna ökade med 30,8 procent, mycket tack vare att pundets fortsatta fall har gjort London till en mer prisvänlig stad att semestra i.

Sommarens storstadsraketraket: Amsterdam. Nära hundraprocentig bokningsökning. Fler och fler svenska resenärer har fått upp ögonen för denna charmiga stad.

Sommarens sol- och badraket: Split, med en bokningsökning på 39,7 procent. Många använder också Split som utgångspunkt för besök på någon eller några av de närliggande öarna, t ex populära Hvar eller Brac.

Sommarens semesterland: Kroatien, som fortsätter att locka fler och fler semesterfirare och stadigt ökar sina bokningar.

Sommarens förlorare: Antalya. Den turkiska turistorten tappade stort i antal bokningar under 2016, och har inte återhämtat sig ännu. Denna sommar minskade antal bokningar med 30,2 procent jämfört med i fjol.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login