Så reste vi 2016 och reslusten fortsätter upp 2017

Av den 17 januari, 2017

År 2016 var reslusten på topp bland svenskarna. Samtidigt präglades året av oro i världen och 41 procent av svenskarna i Tickets Sifo-undersökning uppger att terrorhändelser påverkade resmönstren. Reslusten blev starkare, men svenskarna sökte sig till trygga klassiker som Spanien och Grekland. 2017 fortsätter resandet uppåt med högt tryck på vinterbokningarna. 4 av 10 svenskar planerar utlandsresa i vinter, enligt Sifo-undersökningen, och vi går mot en rekordsommar. Bokningarna så här långt är upp 14 procent. Det visar bokningsstatistik från Ticket Privatresor.

Det är tydligt att svenskarnas reslust inte försvinner till följd av oron i världen. Det är istället resmålen som förändras. 41 procent av svenskarna i Tickets Sifo-undersökning (1005 respondenter och riksrepresentativt urval) säger att terrordåden påverkar deras resande och av dessa säger 29 procent att oron gjort att de istället valt andra resmål. Ticket Privatresor, Sveriges största privatresebyråkedja, ser samma trend i bokningsstatistiken när resebyrån gör bokslut för 2016.

 2016 var ett år med stora förändringar i reseströmmarna. Oroligheterna gjorde att ovanligt många resenärer valde att åka till trygga klassiker som Spanien och Grekland, medan resandet till Turkiet i det närmaste halverades. Trycket på Medelhavsländerna fortsätter i år, med Kroatien som den stora raketen, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig för Ticket Privatresor.

De stora vinnarna bland resmålen var Gran Canaria på vintern och Mallorca på sommaren. Även Thailand gynnades av att svenskarna valde resmål som känns trygga och landet klättrade till plats fyra på listan över mest bokade resmål 2016.

2017 ser trenden ut att fortsätta med trygga klassiker i topp. Ressuget är ovanligt stort och enligt Tickets Sifo-undersökning säger 4 av 10 svenskar att de planerar att resa under vintern 2016-2017. Även på sommarresor är trycket hårt. Mest bokade sol- och badresmål så här långt är Mallorca, Kreta och Rhodos.

–  Januari är den månad som flest sommarbokningar görs. Redan nu ser kommande sommar ut att bli en riktig rekordsommar. Bokningarna så här långt har ökat med 14 procent, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Vinnare och förlorare 2016:

Årets weekendstad: London. Bokningarna ökade med 36 procent, tack vare att det blivit billigare att åka till London efter pundets fall.

Årets klättrare: Malaga. Bokningarna ökade med 38 procent och resmålet klättar in på plats 9 på topplistan från fjolårets plats 15. Populär svenskfavorit både på sommar och vinter.

Årets semesterland: Spanien

Resandet ökade med nästan 10 procent och lockade överlägset flest bokningar i fjol. Nästan lika mycket ökade tvåan Grekland, 8 procent.

Årets raket bland semesterländerna: Storbritannien + 32 procent. Storbritannien var det semesterland som ökade allra mest på topplistan. Pundets fall och att Zlatan bytte till Manchester United gjorde landet till vinnare.

Årets sol- och badraket: Mallorca + 31 procent. Trycket på Mallorca i somras var enormt och Mallorca var näst mest bokade resmål under 2016, och det resmål som både bokades mest i somras och dessutom ökade mest sett till antalet bokningar.

Årets förlorare: Antalya. Antalya föll från plats två 2015 till plats åtta under 2016. Resandet hit halverades under 2016 till följd av oroligheterna. Totalt sett minskade resandet till Turkiet med 45 procent.

Hit reste svenskarna under 2016 – populäraste semesterländerna
1. Spanien (1)
2. Grekland (2)
3. USA(4)
4. Thailand (5)
5. Storbritannien (7)
6. Turkiet (3)
7. Italien(8)
8. Tyskland (6)
9. Frankrike (9)
10. Portugal (10)

Hit reste svenskarna under 2016 – populäraste resmålen
1. Gran Canaria (1)
2. Mallorca (3)
3. London (6)
4. Kreta (5)
5. Bangkok (4)
6. Rhodos (9)
7. Teneriffa (8)
8. Antalya (2)
9. Malaga (ny)
10. Cypern (ny)

Resa
Örebroguiden

Källa Ticket Privatresor, avresor under hela 2016. Siffran inom parantes visar placeringen för 2015

You must be logged in to post a comment Login